У позачергових парламентських виборах, які відбудуться 26 жовтня, матимуть можливість взяти участь близько 283 тисяч вінничан. Саме стільки мешканців міста будуть внесені до списків виборців.

Про те, як просувається підготовка до виборів у Вінниці, розповідає голова Вінницького осередку Комітету виборців України Владислав Телень.

З 14 жовтня вінничани можуть уточнити, чи не пропустили їх у списку виборців

- Кілька місяців тому Ви висловлювали побоювання, що дільничні комісії не буде з кого формувати. Так і сталося?

- На щастя, ні. Нагадаю, що 10 жовтня у Вінниці, як і в усій Україні, були створені дільничні виборчі комісії. І наші побоювання щодо того, що кандидати не зможуть виставити достатню кількість своїх представників у комісії, не виправдались. Дільничні комісії було з кого утворювати і вони вже провели перші свої засідання.

- Скільки дільниць на цих виборах відкриють для вінничан?

- У самій Вінниці відкриється 158 виборчих дільниць, враховуючи спецдільниці в установах виконання покарань. А загалом у Вінницькій області буде 1632 дільниці.

- Коли комісії отримають списки виборців?

- Представники Державного реєстру виборців уже мали видати комісіям попередні списки виборців. І ті вінничани, хто сумнівається у тому, що їх прізвища є у списках, можуть прийти на свою виборчу дільницю й перевірити це. Із 14 жовтня ці списки у вільному доступі.

- Що робити, якщо хтось не знайде свого прізвища у списку?

- Є два основні шляхи. Перший - вінничани можуть подати відповідну заяву та копію паспорта до комісії, і вже вона за спеціальною процедурою буде працювати з Держреєстром, уточнюючи списки. Другий шлях - можна самостійно віднести свої документи у місцевий осередок Держреєстру. Але не забувайте, що термін виборчого процесу надзвичайно короткий, і який би варіант не обрали, робити все це потрібно дуже оперативно, по 20 жовтня.

- Чи можна самостійно визначити наявність свого прізвища у списках?

- Так, така можливість теж є. На сайті Центрвиборчкому www.cvk.gov.ua є спеціальний розділ, який називається "особистий кабінет виборця". Там прізвище кожного виборця теж фіксується у спеціальній електронній формі.

- А що робити, якщо із внесенням прізвища до списку виникла спірна ситуація?

- Бувають і такі випадки. Наприклад, людина виписалась із квартири, аби заощадити на оплаті комунальних послуг, але голосувати на своїй дільниці все ж таки хоче. Таким виборцям залишається тільки один шлях - йти до суду й там доводити своє право на голосування у Вінниці. Технічна можливість підключити таких осіб до списків виборців у Держреєстру.

- Якщо суд задовольнить таку вимогу, як швидко треба знов звернутися до комісії?

- Цього року повернута норма, за якою зміни у списки виборців можна вносити навіть у день голосування. Тож якщо рішення суду у вас буде на руках, ви можете прийти із ним на виборчу дільницю навіть 26 жовтня і вимагати внесення свого прізвища у списки для голосування. Вам не відмовлять.

- А що робити хворим людям, які не здатні самостійно прийти на дільницю?

- Варто врахувати, що тепер закон розподіляє таких виборців на дві категорії. Якщо ви потрапили у лікарню, то маєте подати заяву до виборчої дільниці про голосування за її межами до 20.00, п\'ятниці, 24 жовтня. А якщо ви хворієте вдома, то заяву треба подати до 12.00, суботи, 25 жовтня. Це зроблено для того, щоб дільничні виборчі комісії могли ефективніше розпланувати свої дії для організації голосування за їх межами.

 

Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців міста Вінниці Анатолій Синявський:

- Відповідно до закону, заяви від виборців ми прийматимемо по 20 жовтня. Тож часу залишилось обмаль. Водночас із прийомом виборців проводиться поновлення персональних даних виборців, а незабаром - і друк попередніх списків та прийом членів дільничних виборчих комісій, які будуть отримувати попередні списки виборців. Хоч відділ й працюватиме без вихідних, а прийом за необхідності проводитимемо у трьох кабінетах, є ймовірність, що в останні дні будуть черги. Тому якщо вінничани захочуть внести уточнення у списки, або змінити місце голосування, їм варто звернутися до нас якомога раніше.



Переглядів: 4263
Поширень: 0