У 2012 році Вінницька область вперше за всі роки Незалежності України отримала в складі парламенту більше 10 депутатів, які представляють наш регіон. Тоді це вважалося великим успіхом, правда вся радість від цього "розчинялися" через посилення диктатури Януковича, яка стала посилюватися після парламентських виборів 2012 року. Але цьому парламенту судилося "прожити" всього 2 роки. Євромайдан, загибель Небесної сотні, втеча Януковича, анексія Криму і війна на Донбасі змінили наше суспільство і в кінці серпня вже новий Президент Петро Порошенко розпустив Верховну Раду, яка обиралася під потреби "сім\'ї".

Вибори, які відбулися 26 жовтня, кардинальним чином змінили розклад політичних сил у вищому законодавчому органі, а заодно і змінили регіональну палітру серед нових депутатів. Тепер Вінницька область у Верховній Раді отримала більше представництво. Окрім 8 депутатів-мажоритарників до "клану вінницьких" в парламенті додалися 8 депутатів, обраних за списками партій.

Cкільки вінничан буде в новому парламенті

Хто ж з вінничан отримає депутатський мандат завдяки партіям?

Отже, переможець виборів партія Яценюка-Турчинова "Народний фронт" делегувала в нову Раду 2 вінничан. Це командир батальйону спецпризначення МВС "Миротворець" Андрій Тетерук, який займав п\'яту позицію в списку "фронтовиків" і глава Державної виконавчої служби України Дмитро Сторожук (№56).

Блок Петра Порошенко в новому парламенті за списками буде представлений 4 вінничанами.

Зокрема, депутатами обрані віце-прем\'єр-міністр, колишній мер Вінниці Володимир Гройсман (№4), колишній голова Вінницької облради, а нині депутат-мажоритарник Григорій Заболотний (№27), нардеп УДАРу Геннадій Ткачук (№42), директор Департаменту адміністративних послуг Вінницької міськради Сергій Кудлаєнко (№63).

Від партії мера Львова Андрія Садового "​​Самопоміч" в новому складі Ради вінничан не буде. Примарні шанси має Шаргородський підприємець Вадим Шкільняк (№44), але для цього в виконавчу вертикаль повинні піти відразу 12 кандидатів, що знаходяться вище нього по списку.

Не буде депутатів-вінничан і за списками "Опозиційного блоку", який в народі називають "кремлівським блоком". Тут найвище місце, №44 займає Олексій Гаврилов - "права рука" колишнього голови Вінницької облради Сергія Татусяка, але в парламент з бувших соратників Януковича потрапляє тільки 27 чоловік.

В прохідну частину Радикальної партії "політичного клоуна" Олега Ляшка потрапив 1 вінничанин. Це комбат батальйону "Айдар" Сергій Мельничук (№3).

Партія "Батьківщина" Юлії Тимошенко в новому парламенті за списками буде представлена ​​також 1 вінничанином. Це №10 Ігор Жданов, який зараз очолює Аналітичний центр "Відкрита політика".

Крім того, до числа 8 мажоритарників від вінницьких округів до представників Вінницької області додасться ще один мажоритарник з Хмельницької області. Це колишній керівник прес-служби Комуністичної партії, а нині заступник керівника мережі будівельних гіпермаркетів "Епіцентр" Андрій Шинкович. У 2004 році Шинкович очолював управління у справах ЗМІ облдержадміністрації, коли губернатором був Григорій Калетник. Після Помаранчевої революції Шинкович перебрався до Києва, і в 2010 році займався організацією прес-служби КПУ, яка тоді провела в парламент сина Григорія Калетника - Ігоря, який на той момент очолював митницю. У новий парламент Шинкович обрався по округу №189 як самовисуванець



Переглядів: 4761
Поширень: 0