Селище Вендичани на кордоні з невизнаним Придністров’ям нещодавно прогриміло не лише на всю Україну. Не оминули його увагою й російські канали. І не через контрабандний скандал, як у Мукачево, хоча й тут таке водиться, а завдяки «мобілізаційному» бунту.

Спочатку група місцевих мешканців два дні перекривала трасу, що зв'язує регіон з сусідньою Молдовою, а затим переключились на районний військкомат: вимагали, щоб у Могилів-Подільський район не надсилали повістки взагалі. Причому, співробітники військкомату знають підбурювачів, які «накручують» людей, хоча ні особисто їм, ні їхнім родичам повістки не приходили. Зате інформація про такі «акції протесту» дуже справно поширюється, і в першу чергу – на ресурсах ворожих Україні та у російських ЗМІ.

Хто цим займається – не секрет.

Аналогічний «протест» вже обкатувався влітку 2014 року в тому ж Могилів-Подільському районі. Тоді мешканці Могилів-Подільського перекрили міжнародний пункт пропуску, також протестуючи проти мобілізації. На місці події оперативно з’явилася придністровська, а значить, — проросійська преса, яка фільмувала красиву картинку для чергового обливання брудом українських Збройних сил.

Ініціаторами тої акції були місцеві представники «Батьківщини». Журналісти зафіксували диригентами «спротиву» голову районної ради Могилів-Подільського району від «Батьківщини» Володимира Сіранта, братів Злощинських – депутатів від «Батьківщини», а на обласному рівні їх підтримував одіозний активіст-утікач Януарій Шостак, який зараз переховується від слідства. Очевидно, що не могло таке проходити й без підтримки голови обласного осередку Людмили Щербаківської.

Селищний голова Вендичанської територіальної громади  ЛОМАЧИНСЬКА  Любов Іванівна

У згаданих вище Вендичанах, як стало відомо журналістам, збурювачем громади виявилась селищна голова Любов Ломачинська. Можете не питати про її партійність. Так, «Батькіщина».

 Любов Ломачинська - партія Батьківщина

Як не викликають жодного подиву і її давні теплі стосунки з Людмилою Щербаківською та Володимиром Сірантом, який взагалі затято контрагітує і проти мобілізації, і проти децентралізації, і проти усіх ініціатив президента. А його риторика, яка до речі майже цілковито збігається із риторикою ще одного «тимошенківця», голови Вінницької райради Сергія Сітарського, направлена виключно на критику та блокування реформ.

Подібні ексцеси за минулі два тижні зафіксовано ще в декількох районах області, теж у прикордонній придністровській зоні. Зокрема, в Чернівецькому районі, де й раніше світились на подібних акціях такі члени «Батьківщини», як в.о. голови районної ради Сергій Злощинський та колишній голова РДА Вадим Якубовський. Причому, що показово, першими тиражували у соцмережах це саме керівники Вінницької обласної організації «Батьківщина» на офіційній сторінці партії.

Сергій Злощинський та колишній голова РДА Вадим Якубовський

Тобто у згаданих виступах проти мобілізації на Вінниччині, схоже, існує закономірність – протести відбуваються у районах, де при владі знаходяться представники партії «Батьківщина». Десь вони самі беруть участь у заворушеннях, а десь причетність саме «Батьківщини» провиднюється через те, що інформація про протести надходить від прес-служби місцевого осередку партії Тимошенко. Таким чином й стало очевидним, що організаторами подібних акцій виступають місцеві функціонери «Батьківщини». Які намагаються спровокувати протистояння на найбільш вразливих прикордонних територіях.

Дивно. Адже сама Юлія Тимошенко формально нібито погоджується з перебуванням «Батьківщини» при владі і в уряді, а фактично не противиться веденню її місцевими осередками дестабілізаційної діяльності.

Так, тактика вінницьких «тимошенківців» вже давно незмінна. Вони підхоплюють будь-яку протестну тему, розраховуючи на підтримку певного електорату. Але коли такі дії стосуються обороноздатності та безпеки країни, зриву мобілізації - це вже навіть не цинізм, це антидержавницькі дії. Задля чого? Що це, політичний шантаж влади задля торгів за високі посади в Києві, свідоме підігрування ворогам України на території базової для Президента області, чи передвиборна махновщина за принципом «чим гірше, тим краще», з розрахунком на тотальну дестабілізацію в Україні? Це питання поки що залишається без відповіді.

Очевидно тільки, що це все - лише початок. Самі здогадуєтесь, чому Вінницька область і надалі перебуватиме під особливою увагою політиканів, які докладатимуть максимум зусиль, щоб дестабілізувати ситуацію саме у нас.



Переглядів: 4649
Поширень: 0