Лише сильним кандидатам від рейтингових партій надає перевагу модель «відкритих списків», за якою відбуватимуться вибори до місцевих рад 25 жовтня цього року. Таку думку висловили вінницькі політичні експерти в ході опитування, проведеного з 30 липня по 3 серпня центром суспільно-політичного моніторингу «Вектор» на замовлення інформаційного агентства Press Point (Вінниця).

Так, 58,8% опитаних відзначили, що модель «відкритих списків», за якими відбуватимуться цьогорічні вибори до місцевих рад надає перевагу сильним кандидатам від рейтингових політичних партій. 17,7% експертів переконані, що шанси мають, передусім, висуванці від політичних партій, які мають міцні електоральні позиції у тому чи іншому окрузі. При цьому впізнаваність та фінансова спроможність самих кандидатів особливої ролі не гратимуть. Натомість 11,7% респондентів дотримуються протилежної точки зору і вважають, що сильні кандидати переможуть в округах, незалежно від яких партій вони балотуватимуться. 11,8% учасників опитування не змогли вибрати однозначну відповідь.

Щодо самих виборів, то більшість з опитаних експертів (59%) впевнена, що «відкриті списки» не дають однозначну перевагу ані кандидатам від влади, ані від опозиції. 23,6% політичних експертів зазначили, що система «відкритих списків» вигідна, насамперед, висуванцям від влади, 11,5% – кандидатам від опозиції. 5,9% не змогли відповісти.

На запитання: «Які шанси на проходження до Вінницької обласної ради мають кандидати, які балотуватимуться не від парламентських політичних партій?» лише 11,7% експертів відповіли, що такі шанси можуть виникнути, у випадку потужної виборчої кампанії на рівні області. Натомість 47% опитаних вважають, що жодних шансів бути обраними до Вінницької обласної ради у кандидатів, яких висувають партії, не представлені у парламенті, немає. А 35,2% переконані, що шанси можуть виникнути, якщо кандидати висуватимуться від непарламентських партій, які проводитимуть потужну виборчу кампанію на всеукраїнському рівні. 6,1% експертів сказали, що їм важко відповісти не це запитання.

Таким чином, експерти поставили під сумнів організаційну та фінансову спроможність абсолютної більшості з понад двохсот зареєстрованих в Україні політичних партій бодай позмагатися за депутатські мандати у Вінницькій області.

Відповідаючи на запитання – чи оберуть вінничани міського голову уже в першому турі, 70,7% опитаних експертів вважають, що справа обійдеться першим туром і переможе Сергій Моргунов, причому 41,1% з них вважають, що в.о. Вінницького міського голови переможе у будь-якому випадку, а 29,4%, що впевнена перемога можлива завдяки активній підтримці з боку Володимира Гройсмана. 23,5% експертів прогнозують, що для виборів мера знадобиться два тури і результат передбачити неможливо. 5,8% з опитаних не вибрали жодного з варіантів. Показово, але жоден з опитаних у ході анкетування експертів не погодився із твердженням, що «Сергій Моргунов не переможе у будь-якому випадку».

Опитування проводилося шляхом індивідуального анкетування.

В опитуванні взяли участь:

Анатолій Войнаровський Валерій Лациба

     Анатолій Войнаровський                                         Валерій Лациба
       (історик, кандидат історичних наук)               (політолог, кандидат історичних наук)

Юлія Грига Ігор Заїковатий Олексій Струкевич (викладач, доктор історичних наук)

              Юлія Грига                                 Ігор Заїковатий                     Олексій Струкевич
(голова ГО «Філософія серця»)           (голова ГО «Спільнота         (викладач, доктор історичних наук)
     «Журналістський Майдан») 

Олександр Логінов (політолог) Олена Павлова

Олександр Логінов (політолог)        Олена Павлова (політтехнолог) 

Софія Мельник Валентин Муханов

Софія Мельник                       Валентин Муханов
(голова ГО «Громадський центр «Форум»)     (політолог, кандидат історичний наук) 

Андрій Орленко Петро Слотюк

         Андрій Орленко                           Петро Слотюк  (Директор ГО
                      (суспільно-політичний оглядач)      «Інститут Євроінтеграції регіонального розвитку»

Юрій ПархомчукГалина СегедаЮрій Басюк

Юрій Пархомчук (медіа-експерт)     Галина Сегеда            Юрій Басюк (журналіст)
           (менеджер зовнішньої 
    комунікації ГО «ПАРР»)

Олег ЛевченкоВладислав СтаринецьВладислав Телень

Олег Левченко                 Владислав Старинець                  Владислав Телень
(голова Громадянської мережі ОПОРА             (економіст)     (представник Комітету виборців України у Вінниця)                                                             Вінницькій області)

 



Переглядів: 5577
Поширень: 0