Вінницькі "свободівці" відкрили пам’ятний знак на честь жертв більшовицьких репресій

Символічну могилу та меморіальну плиту за свої кошти та власними силами створили мешканці села Жорнище Дмитро Дембовський та Анатолій Потапчук, які є прихильниками ВО "Свобода". Своєю чергою, член ВО "Свобода", 19-тирічний Анатолій Дембовський віднайшов у Вінницькому обласному архіві інформацію про мешканців Жорнищ, яких у першій половині минулого століття скосило лезо більшовицького терору проти українців. Всього на плиті вибито 39 прізвищ мучеників-жорнижчан.

Заступник голови Вінницької обласної організації ВО "Свобода" Олексій Фурман високо оцінив вчинок українських націоналістів із села Жорнище, зазначивши: "Те, що зробили ви, стане гарним прикладом для інших сіл Вінниччини. Я переконаний, що з часом у кожному селі нашої області буде вшанована пам\'ять українців, які пожертвували своїм життям, але не скорилися перед червоним молохом".

Вінницькі "свободівці" відкрили пам’ятний знак на честь жертв більшовицьких репресій

За словами організаторів, на пам’ятний захід були також запрошені сільський голова Жорнищ та представники Іллінецької районної державної адміністрації. На жаль, згадані представники влади проігнорували цю важливу подію, продемонструвавши "висоту" своєї національної та державницької свідомості, а також ставлення до загиблих земляків.

Освячення хреста та панахиду відслужили священики Української православної церкви Київського патріархату благочинний Іллінецького району отець Володимир Медведьков та настоятель парафії села Кантелина отець Ігор Мелетич.

На мітингу-реквіємі також виступили родичі загиблих мешканців села. За їхніми свідченнями, жорнижчан заарештовували за фальшивими звинуваченнями, а потім жорстоко страчували або ув’язнювали в концтабори. Від розповіді очевидців про те, яких катувань завдавали нквдисти своїм жертвам, стигла в жилах кров.

У "Програмі захисту українців" ВО "Свобода" вимагає створити спеціальну слідчу структуру для розшуку злочинців, які нищили українську націю і, після виявлення, притягати їх до кримінальної відповідальності. Скасувати спеціальні пенсії для прислужників совєтського режиму, керівників комуністичної партії та каральних органів СРСР. Вимагати від Москви офіційного визнання, вибачення та компенсації за геноцид українців.


Переглядів: 4198
Поширень: 0