Сергій Вітер - керівник Національного Секретаріату «Сильної України»Партія «Сильна Україна» - досить молода. На політичну арену країни вона вийшла торік у листопаді, але вже, за останніми опитуваннями основних соціологічних компаній, входить до трійки лідерів громадської довіри. Ідея створення потужної організації, яка здатна реально впливати на соціально-політичне та економічне життя країни припала до душі мільйонам українців, які віддали свої голоси її лідерові – Сергієві Тігіпку в першому турі президентських виборів. Жвавий інтерес до неї, всупереч похмурим прогнозам скептиків, не згасає. Чим сьогодні живе «Сильна Україна»? Що ставить собі за мету? Кого хоче бачити в лавах партійців? На ці та інші запитання ми попросили відповісти керівника Національного Секретаріату «Сильної України» Сергія Вітера.

– Сергію Валентиновичу, які тільки партії не народжувалися в країні за понад 18 років незалежності. І до більшості з них прості українці ставляться, м\'яко кажучи, байдуже. А до партії «Сильна Україна» відразу ж виник непідробний інтерес. У чому, на вашу думку, секрет успіху? Звідки такий оптимізм у стомленого від політичних баталій народу?
– Ніякого секрету немає – все закономірно. За майже 19 років незалежності в Україні повинна була нарешті з\'явитися партія, готова не на словах, а на ділі взятися за реформування держави. Хто з нас, українців, не мріє жити в заможній, економічно розвиненій, шанованій у світі європейській країні?

– Усі як один. Але мрії не завжди здійснюються.
– Тільки в тому випадку, коли нічого не робити. Ви щойно самі сказали, що більшість політичних партій простому українцеві байдужі. А поставте собі запитання: чому? Тому що їхні цілі розпливчасті й часто змінюються на догоду поточному моменту і розстановці сил у верхах. Тому що їх рядові члени не можуть реалізувати себе, оскільки вони – лише масовка для лідера. Жодна мрія не здійсниться, якщо сидіти склавши руки і сподіватися, що хтось там, у вищих ешелонах влади, зробить диво і одного чудового ранку всі ми прокинемося в заможній і сильній країні. Починати треба з себе. На успіх України повинен працювати кожен її громадянин.

«Сильна Україна» дає шанс студенту, вчителеві, лікарю, інженерові, приватному підприємцю своїми знаннями, досвідом, ідеями допомогти державі вийти з кризи і стати на шлях розвитку. Шанс змусити владу зважати на їхню думку. Шанс самим стати реальною владою і впливати на ситуацію в країні.

– Кожна партія сповідує свої цінності й цілі, до яких прагне. Які вони у «Сильної України»?
– Наші цінності – захист прав і свобод громадян, досягнення високого рівня добробуту та соціальної захищеності українців, рівність усіх перед законом, незалежний суд, доступний і справедливий громадський контроль за діяльністю держави, в тому числі, в галузі виконавчої влади, законотворчості, обороноздатності і державної безпеки, а також визнання й повага до культурного розмаїття України. Для здійснення цього партії необхідно вирішити низку політичних завдань. Насамперед, перемогти на наступних парламентських виборах, щоб реалізувати програму побудови сильної держави, про яку говорив наш лідер Сергій Тігіпко.

– Себто – стати партією влади?
– В умовах нинішньої системи влади в Україні тільки таким чином можна довести до кінця реформування країни, закінчити перетворення і здійснити тонке налаштування державного організму для ефективного функціонування в найближчі 30 років. Доти, поки світовий прогрес не поставить перед країною нові завдання і не продемонструє принципово нові виклики.

Сьогодні на чолі «Сильної України» стоїть справжній національний лідер, який здатен провести модернізацію країни, подолати розкол у суспільстві і ліквідувати духовний поділ, не зашкодивши культурному різноманіттю України.

Перемога нашої партії на парламентських виборах 2012 року і формування потужної фракції у Верховній Раді – одне з найважливіших стратегічних завдань. Але й сьогодні партія піде у владу на різних рівнях і готова брати на себе відповідальність за найважчі ділянки. Реформування і модернізація країни, області, міста, району – активісти партії готові братися за реформи на всіх рівнях. А деякі з них вже сьогодні цим займаються.

– До речі, багато читачів цікавиться: а як стати членом партії?
– Перш за все, людина повинна поділяти й підтримувати принципи, закладені в основу програми і статуту «Сильної України». І бути налаштованою на ефективну, активну, творчу роботу в тій сфері, де її досвід і знання можуть стати в пригоді: правознавство, економіка, медицина, комунальний сектор... Реформ потребують всі сфери життя країни.

Сама ж процедура прийняття до партії проста. Кандидат повинен власноруч написати заяву та заповнити анкету, додавши дві кольорові фотографії розміром 3х4, які подаються в первинну партійну організацію або в Бюро місцевої партійної організації, а в разі їх відсутності – до Бюро регіональної партійної організації. Заява розглядається протягом 5 днів. Рішення приймається місцевою партійної організацією шляхом голосування. Необхідна проста більшість голосів.

– Чув, на низку керівних посад у вас серйозний конкурсний відбір.
– Так, заявок з різних регіонів ми отримуємо дуже багато. Ознайомитися з умовами конкурсу можна на офіційному сайті нашого лідера Сергія Тігіпка www.tigipko.com. Національний Секретаріат «Сильної України» запрошує взяти участь у відкритому конкурсному відборі на низку посад в Секретаріатах регіональних і місцевих партійних організацій тих людей, які хотіли б проявити свої найкращі якості, реалізувати професійні та громадські амбіції.

– Але ж можна було і просто когось призначити рішенням згори...
– Регіони – складна ділянка роботи. І на місці регіональних лідерів нам не потрібні чиїсь брати, свати і куми. Попередні п\'ять років «кумівство» і так заважало жити країні. Партії потрібні фахівці, талановиті організатори, здатні працювати на результат. Крім того, необхідно добре знати місцеву специфіку.

– І скільки ж українців поділяє сьогодні тези програми «Сильної України»?
– За останніми даними, до Секретаріату надійшло близько 35 тисяч заявок на членство в партії. Але щодня ця цифра зростає.

– Сергію Валентиновичу, ніде правди діти, у 2010-й рік країна вступила розколотою на Схід і Захід. Ви не думаєте, що за такого стану справ домогтися всього, що намічено, буде вкрай складно?
– Партія поставила перед собою такі завдання, які до снаги тільки єдиному народові. І щоб їх реалізувати, ми зробимо все, що зможемо для згуртування розколотого суспільства. Погоджуюсь, це буде непросто. Але іншого шляху ані у нас, ані у країни немає. Сьогодні українському народові випадає нагода самому, своїми руками побудувати сильну Україну. І головне – не пропустити її.


Переглядів: 5165
Поширень: 0