Про це заявив член партії «Сильна Україна» Сергій Вєтров, який координує розробку реформ партії у сфері освіти.

«У нас традиційно готують вчителів-предметників. Це підхід давно застарів. Потрібно вчити не математики чи фізики, а математикою і фізикою. За допомогою предметів педагог повинен навчити дитину головного - як стати особистістю, реалізувати себе, досягти успіху, жити в гармонії з собою та суспільством. Але це інша філософія кадрової підготовки», - сказав Сергій Вєтров.

Розробкою реформ у сфері професійної підготовки вчителів, а також у інших напрямах системи освіти, вже займається експертна комісія «Сильної України», в яку увійшли фахівці з різних регіонів країни.

За словами Сергія Вєтрова, держава повинна передати професійним спільнотам, асоціаціям вчителів, іншим громадським об\'єднанням функції контролю над змістом і якістю освіти, залишивши собі лише функцію забезпечення освіти.

Один із запропонованих варіантів реалізації цієї реформи - створення освітніх рад у регіонах, до яких би входили і педагоги, і батьки, і представники місцевої влади. Такі ради могли б визначати тактику розвитку освіти в кожному конкретному мікрорайоні.

Перепідготовка вчителів також повинна бути лібералізована. «На перепідготовку держава виділяє фінансування. Як його витратити - повинен вирішувати сам учитель. Хтось піде до місцевого інститут післядипломної освіти. Але дехто, можливо, обере інші центри, що мають ліцензію. Або ж авторську школу. Іноді тижневий семінар відомого педагога дає такий заряд емоцій, якого не одержиш і за місяць перепідготовки в інституті підвищення кваліфікації», - підкреслив представник «Сильної України».


Переглядів: 3147
Поширень: 0