За словами Олександра Кардакова, керівника партійної комісії з інновацій, в нашій країні є все необхідне для того, щоб почати реалізацію проектів, спрямованих на покращення в соціальній сфері. Тим паче, що деякі розробки вже готові і випробувані, а їх впровадження не вимагає великих витрат. «Ми повинні приділяти увагу тим ідеям, які можна використати в Україні – тут і тепер. Наприклад, таким, як єдина система обліку соціальних пільг, єдиний центр прийому звернень громадян, електронний медичний паспорт ... Все це включено до програми дій «Сильної України», – підкреслив експерт. Як розповів Олександр Кардаков, застосування нових технологій в соціальній сфері допоможе підвищити якість послуг і запобігти корупції. «Якщо взяти, приміром, електронний медичний паспорт, то це може бути чіп або диск, що містить всю інформацію про здоров\'я людини. Замість карток – один носій, доступ до якого буде у лікаря», – зазначив він.

На думку Володимира Курга, эксперта комісії, в такому нововведенні повинна бути зацікавлена і місцева влада.
«Влада буде знати, що ж фактично зроблено в лікарнях, які результати, скільки повторних звернень щодо одного і того ж захворювання, яка якість обслуговування», – зазначив Володимир Кург.

На думку Кардакова, державі також необхідно переглянути принципи фінансування вітчизняної науки. «Коштів, які виділяються сьогодні на науку, недостатньо. Але і їх можна використовувати більш ефективно. Підтримку повинні мати ті напрями, які цікаві державі, і ті групи вчених, які довели, що можуть досягти результату», – зазначив він. Експерт також вважає, що необхідно запровадити систему грантів для підтримки фундаментальних і прикладних досліджень, розвивати технопарки, венчурні фонди, які успішно працюють, допомагаючи молодим вченим на Заході.


Переглядів: 2569
Поширень: 0