Для чого в Україні йдуть у депутати? Правильно - щоб було простіше поцупити держвласність, яка ще десь залишилася, землю, приватизувавши їх за безцінь. Направити бюджетні гроші собі в кишеню через споріднену або підконтрольну структуру, допомагаючи їй виграти тендер на державне замовлення або закупівлю за бюджетні кошти.

Чи можна цьому якось протидіяти? Так, можна. Для цього треба змінити підхід людей до відповіді на запитання: як, власне, в їхньому місті може покращитися життя? Багато хто з нас за звичкою чекають допомоги від центральної влади в Києві, від входження України в ЄС, від допомоги Росії чи Америки, в залежності від симпатій до світових лідерів на Сході чи Заході України.

Але очевидно, що зараз Росії та Америці не до нас, їм зі своїми проблемами впоратися б. Та й Київ, як не крути, не зможе зробити щасливим Житомир, Вінницю чи Львів. Європейський рівень життя ніколи не прийде до нас, в регіони України, якщо ми самі не побудуємо і не створимо його у своїх містах і селах. Те, що це можливо, зрозуміло. Деякі українці вже давно живуть в єврокотеджах і пентхаузах. Але хто ж подбає про більшість - пенсіонерів і малозабезпечених, які ніколи не зможуть уже покращити своє життя самі?

«Можна написати найкращу програму розвитку міста, але в Україні її просто нікому реалізовувати. Тому зараз критично важливо принести в регіони європейський досвід управління муніципалітетами», - говорить лідер партії Фронт Змін» Арсеній Яценюк. - Європейська система місцевого самоврядування вимагає іншої ментальності та іншого рівня знань. Я поставив перед членами нашої партії, які йдуть на місцеві вибори, завдання: не обіцяйте багато, а протягом календарного року реалізуйте один-два проекти. Зробите більше - чудово», - каже Арсеній Яценюк.

Саме для підготовки своїх партійців до такої роботи «Фронт Змін» відправив їх вивчати досвід муніципального управління до Фінляндії. На черзі - стажування у Польщі та Німеччині. Уже зараз молода партія, яку ще недавно влада та її поплічники не пускали на місцеві вибори, готується увійти у владу і професійно управляти міським господарством, відстоюючи інтереси громади.

Кандидат у депутати Чернівецької обласної ради від «Фронту Змін» Максим Бурбак, повернувшись із Фінляндії, хоче використати для виробництва тепла і світла відходи деревопереробки. «На Буковини, як і в Фінляндії, багато деревини. Фіни опалюють відходами від переробки деревини - тріскою, без перетворення її на традиційні в таких випадках пелети - паливні гранули, адже ця операція також вимагає додаткових витрат», - говорить молодий політик із «Фронту Змін».

Здавалося б, що таке сучасне місто, яке виробляє екологічно чисті світло і тепло з відходів власної життєдіяльності, - знають, напевно, не лише представники «Фронту Змін», а й інших українських партій, які зараз перебувають при владі чи тільки-но пішли з неї в опозицію. Тож що ж заважає їм забезпечити українців дешевими екологічно безпечними енергоносіями, виробленими з відходів, а не підвищувати з року в рік комунальні тарифи, нарікаючи на подорожчання російського газу?

Багато закордонних і вітчизняних підприємців, які готові принести свій досвід, гроші й технології в Україну, говорять про непомірні побори від міських і сільських чиновників, які, до того ж, змінюють один одного так швидко, що навіть за хабарі неможливо нічого вирішити. Тому що нові регіональні керівники вимагають хабарі знову.

Чесних чиновників важко знайти у великих партіях. Саме тому вони не пускали на вибори «Фронт Змін», де багато партійців уже відбулися як успішні керівники середнього та малого бізнесу. Вони знають, як і що треба зробити у своєму рідному місті, щоб життя в ньому стало кращим. І вони, так само, як і ви, втомилися від поборів місцевих чиновників. Тому вони йдуть у владу, щоб жити в Україні стало краще не тільки власникам шикарних особняків, а й звичайним людям. Чи вийде у них це?

Те, що в партії «Фронт Змін» зараз не готуються обманювати виборців на мітингах, а вивчають міське господарство в Європі, свідчить про те, що вийде. Адже «фронтовики» навчаються у європейців працювати для блага людей, а не красти. Якби вони хотіли красти, то, напевно, вивчали б, як влаштоване комунальне господарство в Україні.


Переглядів: 2922
Поширень: 0