Лідер політичної партії «Фронт Змін», народний депутат, член парламентського комітету з питань охорони здоров’я Арсеній Яценюк вніс найбільше пропозицій до законопроектів щодо реформування системи охорони здоров’я в Україні. Серед них – вимога заборонити скорочення державних і комунальних лікувальних закладів та кількості посад медичних працівників під час експерименту, який проводитиметься в трьох областях України. Жодна з поправок не була підтримана провладною більшістю у Верховній Раді. Арсеній Яценюк вимагає від президента застосувати право вето до цього закону.

Підсумовуючи результати голосування по поправках опозиції, Арсенія Яценюк зауважив: «Я можу тільки констатувати: цим законом не заборонили закриття лікарняних закладів. За останні 20 років в Україні стало лікарень на 1100 менше, ще буде на тисячу менше внаслідок прийняття цього закону. Законом не заборонили скорочення медичного персоналу, а він скоротився на 200 тисяч за останні десять років. Законом ввели поняття «госпітальний округ», проте не вказали жодного критерію, за яким його визначати. Закон не створює єдиний медичний простір, не передбачає фінансування для проведення цього експерименту, усуває органи місцевого самоврядування від медицини в цілому».

Сергій Кудлаєнко. Голова Вінницького обласного осередку «Фронт Змін». Ми пропонуємо також механізм громадського контролю за ходом експерименту. Для цього з числа лікарської спільноти та представників громадських організацій (зокрема із захисту прав пацієнтів) створюється медична рада. Рішення медичної ради є обов’язковими для розгляду управліннями госпітальних округів, охорони здоров’я та головами облдержадміністрацій. До мене, як до депутата обласної ради звертаються люди із різних районів. Вони скаржаться на закриття лікарень в селах. Така ситуація відбувається і в селі Студена, Піщанського району. Коли я зустрічався із персоналом цього закладу та мешканцями, то був вражений тим, що точку зору людей ніхто не бере до уваги. А сільського голову просто змусили прийняти рішення про так звану реорганізацію, шляхом скорочення бюджетного фінансування. Навіщо Україні реформи, які знищують українців? А цей закон спрямований саме на це!


Переглядів: 3632
Поширень: 0