А 23 лютого оперою «Весілля Фігаро» В.А. Моцарта «Леополіс» відкрив VI Вінницький форум молодої музики «Барви музики ХХ сторіччя. Авангард. Класика. Джаз», – про це сьогодні 25 лютого повідомив кореспонедент ЗІКу.

Вінницький Фестиваль із інавгураційною оперною атракцією розпочався у театрі ім. М. Садовського та згадками про грандіозну «Ніч Моцарта», яку подарував торік вінничанам львівських оркестр під мистецьким керуванням Ярослава Мигаля. Цього разу вінничани, які раді були вітати вже знайомого їм диригента Петера Маркса, змогли послухати 28 основних номерів із тексту без перебільшення найпопулярнішої опери Моцарта. До концертного виконання „Фігаро” не увійшли хори й речитативи, але прозвучали основні партії дійових осіб, з яких легко простежувався сюжет твору, незважаючи на те, що артисти виступали у смокінгах та сценічних сукнях.

Напередодні гастролей до Вінниці оркестр «Леополіс» репрезентував прем’єру концертного виконання опери «Божевільний день, або Весілля Фігаро» на сцені Львівської опери. З огляду на те, як відбувалися в залі Палацу мистецтв відкриті репетиції спільної постановки львівських музикантів та співаків провідних театрів Німеччини, можна було уявити, наскільки це унікальний проект для Львова! Однак, на жаль, ця непересічна музична акція не знайшла належного відгуку ані у львівських влад та банківських меценатів, ані (як наслідок) у львівської публіки. До того ж наслодитися львівською прем’єрою вповні не дозволила проблемна акустика залу Львівської опери. Оркестр у і вокалістам, які перебували на сцені не вдалося досягнути балансу звучання, що однак, може бути виправленим при записі. Адже по поверненні із Вінниці німецькі співаки на львівські оркестранти під батутом Петера Маркса збираються здійснити запис музичного матеріалу на компакт-диск.

Уже в найбижчих планах оркестру „Леополіс” задемонструвати в березні львів’янам продовження започаткованого колись концертного циклу “Серенади весни”. Цього разу із програмою мало знаних творів доби музичного романтизму.


Переглядів: 3222
Поширень: 0