Представники громадських організацій Маріуполя Дмитро Забавін та Елеонора Гайворонська, розробили програму "Примусь свій ЖЕК працювати" і приступили до її активної реалізації.

Як розповіла ilich.in.ua Елеонора Гайворонська, протягом вересня громадські  діячі проводили інформаційно-роз\'яснювальні зустрічі з мешканцями багатоквартирних будинків, пояснюючи маріупольцям їх права та можливості.

Зокрема, в багатоповерховому будинку по вул.Олімпійскій, люди скаржаться на жахливий стан під\'їздів: дах тече, штукатурка сиплеться, перила місцями взагалі відсутні. За словами мешканців, навіть косметичний ремонт у будинку, який знаходиться на утриманні ПП «Житлофонд-279», не проводився понад 20 років.

Дмитро Забавін та Елеонора Гайворонська розповіли мешканцям будинку по вул. Олімпійській, як можна змусити свій ЖЕК ефективніше виконувати функції з утримання будинку та прибудинкової території.

«Проблему з ЖЕКами можна вирішити таким способом: вимагаючи свої гроші за ненадані або неякісно надані послуги. Якщо люди почнуть вимагати щомісячно свої гроші назад, за ті послуги, які їм не надавалися, то ЖЕКам буде набагато вигідніше виконати вимоги по тому ж косметичному ремонту під\'їзду або поліпшити прибирання прибудинкової території, ніж щомісяця повертати жителям будинку гроші за ненадані або неякісно надані послуги (сума повернення ваших грошей може сягати від 5 до 25% від вартості квартплати). Дану проблему можна вирішити виключно за наявності бажання більшості жителів будинку. Або якщо в будинку є кілька активістів. Тоді від всіх інших жителів будинку потрібні тільки підписи в заявах і актах-претензіях», - кажуть громадські діячі.

На їхню думку, загальний алгоритм дій повинен бути таким: в першу чергу, потрібно відправити до ЖЕКу заяву з проханням надати інформацію, коли в останній раз проводився ремонт під\'їздів, даху і т.д., обов\'язково вказавши в заяві всі недоліки в послугах з утримання будинку (відсутність ремонту, поточні даху), з проханням усунути дані недоліки.

Якщо прибудинкову територію не прибирали протягом тижня або не проводилося прибирання сходових клітин - цей факт уже є підставою для того, щоб вимагати від ЖЕКу перерахунок за ненадані послуги. І обов\'язково потрібно вказати, що в разі відсутності реакції мешканці будинку будуть змушені щомісяця активувати ненадані або неякісно надані послуги з утримання будинку і тим самим повертати свої гроші. Заява має бути складена у двох примірниках і підписана якомога більшою кількістю мешканців будинку.

Якщо протягом місяця з моменту реєстрації заявки не буде реакції з боку ЖЕКу, то до 20 числа кожного місяця потрібно подати заяву про виклик представника ЖЕКу у дводенний термін для складання акту-претензії. Далі, якщо представник ЖЕКу прийшов, скласти акт-претензію з зазначенням всіх недоліків з обслуговування будинку і проханням зробити перерахунок по квартплаті за ненадані або неякісно надані послуги з утримання будинку. Після двох-трьох місяців таких заяв та актів-претензій ЖЕК почне виконувати свої зобов\'язання ».

Дмитро Забавін також детально розповів про причини проблем у сфері ЖКГ та запевнив, що дану проблему можливо вирішити: «Багато хто говорить, що навести лад у ЖКГ неможливо, що все це накопичувалося десятиліттями і нічого з цим зробити не можна. Насправді, можна і нічого складного в цьому немає. Ось у чому насправді проблема: всі отримані кошти за квартплату йдуть на загальний рахунок і там все розчинається: на зарплату директора та працівників даного підприємства, бензин, податки, утримання будівлі підприємства, частину вкрали - і в результаті до наших будинків гроші практично не доходять ».

За словами громадських діячів, цю проблему можна вирішити, озброївшись Законом України «Про житлово-комунальні послуги», постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 № 529 «Про затвердження типового договору про надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій» та постановою від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».

Згідно з даними нормативно-правових актів жителі кожного будинку зможуть самі встановлювати для себе перелік послуг з утримання будинку та прибудинкової території. Але, на жаль, на даний момент в нашому місті є труднощі для здійснення цього способу. Однак якщо ми будемо підходити до питання формування тарифів, виходячи з практики таких міст як Одеса, Вінниця, Львів, то проблема вирішиться сама собою.

Для кардинальної зміни ситуації, необхідно, щоб у кожного будинку був свій окремий рахунок по оплаті. Формування тарифів повинно бути різним для кожного будинку.

На даний момент в нашому місті діє єдиний тариф з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. Тарифи розділені всього лише на 3 типи будинків. Такий підхід до формування тарифів - неправильний. Ми (представники громадських організацій) направляємо відкритий лист міському голові з проханням забезпечити формування тарифів з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій відповідно до постанови КМУ від 01.06.2011 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги». Відповідно до цієї постанови має бути прийняте рішення про формування тарифів окремо по кожному будинку залежно від кількісного показника послуг, які надаються.

Результат цього рішення буде таким - жителі кожного будинку будуть знати, на що йдуть кошти, сплачені за квартплату. Або ж це рішення дасть можливість жителям кожного будинку користуватися не шаблонними послугами з утримання будинку, а самим вибирати послуги з переліку. Тому ми звертаємося до міського голови, щоб він взяв під особистий контроль питання зміни підходу до формування тарифів за послуги з утримання будинків та прибудинкової території. Чому в Одесі, Вінниці, квартплата значно дешевші? Бо жителі цих міст не платять за послуги, які їм ЖЕКи не надають.

«Правовідносини між підприємствами, що надають послуги з утримання будинків і прибудинкових територій, і споживачами повинні будуватися на такій основі: «Ми вам гроші, а ви нам послуги. Немає послуг - немає грошей». Це має стати основним правилом в розрахунку і формуванні тарифів», - кажуть представники громадських організацій, які і далі мають намір зустрічатися з мешканцями і пояснювати, як можна змусити ЖЕКи працювати.
 


Переглядів: 5927
Поширень: 0