Вінницька фірма ”Галан” пропонує економну систему опалення. Раніше схожі використовували в обігрівачах підводних човнів. У котлі ”Галан” є спеціально розроблений електрод. Він одразу нагріває воду, а в звичайних електрокотлах спочатку нагрівається тен, від якого гріється вода. Коефіцієнт корисної дії становить 98%. Для порівняння, звичайний електричний котел має від 64 до 85%.

— Одна з важливих переваг цієї системи — сучасне електронне керування, — розповідає директор фірми ”Галан” Микола Славінський, 30 років. — Можна задавати різну температуру як в 5-годинних проміжках доби, так і на тиждень. Наприклад, коли вдома нікого немає, температура буде триматися заниженою. Перед приходом господарів — підвищиться. Тільки на цьому можна заощадити до 45 відсотків електроенергії.

У приміщенні площею 100 кв. м бажано встановлювати звичайний теновий котел на 9 кВт. Споживатиме електроенергії він 3600–4200 Вт/год. Електродний котел у такому ж приміщенні необхідний на 6 кВт, і витрати електроенергії становитимуть усього 700–1000 Вт/год. Тобто економія більша ніж утричі.

Для встановлення такого опалення не потрібно додаткових дозволів. Котли можна монтувати в нежилих приміщеннях, на дачах. Система не замерзає до –40°С.

— Для кращої роботи ми рекомендуємо, монтувати систему із сучасними стальними радіаторами та поліпропіленовими або металопластиковими трубами, — радить Микола Славінський. — Чавунні радіатори осипаються й забивають систему. Та й об’єм води для обігріву в декілька разів більший. Це знову ж витрати.

Система обладнана сучасними засобами електробезпеки та займає значно менше місця порівняно зі звичайними котлами.


Переглядів: 4093
Поширень: 0