Відповідну постанову Кабміну вже зареєструвало Міністерство юстиції. Споживачі, як і раніше, сплачуватимуть за газ, відповідно до своїх категорій (див. Таблицю).


— Вася, я тобі коли казала розщитатися за газ, — кричить на чоловіка в маршрутному таксі жінка, років 30. Подружжя щойно почуло про подорожчання в новинах по радіо. — Будеш платити тепер по 50 копійок за куб і ніякого пива, ніяких цигарок, економитимемо на тобі.

62-річна Лідія Зотова мешкає в трикімнатному будинку в мікрорайоні Старого міста у Вінниці.

— Торік потратила понад 2500 тисяч кубів газу, прийшлося платити аж по 50 копійок, — бідкається пенсіонерка. — Мені мастєр говорив, щоб вікна міняла, бо в них щєлі великі, а в мене ж нема за що. Цілу зиму замерзала. Цьогоріч пообрізаю батареї, залишу тільки в кухні. Перетягну туди диван і буду жити.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 13 червня 2007 року ”Про внесення змін до правил надання населенню послуг з газопостачання”, газові господарства повинні кожні півроку проводити перерахунки. Якщо за перші півроку людина використала більше як 60% річної норми для своєї категорії, її переведуть у наступну.

— Тобто якщо я відносився до першої категорії споживачів, але за перші півроку використав понад півтори тисячі кубометрів газу, то значить цього ліміту мені замало, — пояснює заступник голови правління товариства ”Вінницягаз” Володимир Білаж, 45 років. — Тоді мене переведуть до наступної категорії, де я зможу використовувати до шести тисяч кубів щорічно. Плата за газ при цьому збільшиться. Доведеться доплатити різницю в ціні між категоріями за газ у першій половині року.

Якщо людину відносять до другої категорії споживачів, але за перші півроку вона використала менше піврічної норми І-ї категорії, то її переведуть на нижчу категорію. При цьому гроші за спожитий газ перерахують по ціні І-ї. Різницю зарахують як аванс у наступні півроку.

Тарас Кірпічов із Жмеринки заради економії газу встановить систему клімат-контролю.

— У мене ще радянський котел АОГВ, ясно, що неекономний, — розмірковує чоловік. — Замінити на сучасний не вистачає грошей. Друг порадив поставити систему клімат-контролю. Обійдеться в 300 гривень, зате тоді можна запрограмувати температуру. А ще позаду батарей варто поставити технічну фольгу, щоб все тепло йшло в кімнату, а не гріло зовнішню стіну.


Переглядів: 3959
Поширень: 0