Ікони, хрести, підсвічники — все це розмістили в одній з кімнат обласного управління міліції у Вінниці. Сюди напередодні Нового року запросили святих отців з пограбованих храмів, щоб ті впізнали свої речі. Найдорожча ікона коштує 40 тисяч гривень. Так її оцінив вінницький колекціонер, заслужений художник України Володимир Козюк.

Злочинців вистежували півроку. Їх було п’ятеро. Осідок містився в одному з приморських міст у Запорізькій області. Туди вони поверталися після чергової крадіжки. Затримали крадіїв на гарячому, з численними доказами провини. Разом з вінницькими міліціонерами в операції брали участь їхні запорізькі колеги.

— Заяви про перші викрадення ікон з церков у нас є ще з 1998 року, — каже начальник УМВС у Вінницькій області Василь Поліщук. — Зрозуміло, що частину краденого вже продано колекціонерам. Найчастіше збували ікони в Києві та Одесі. Думаю, що храми грабували не тільки в нас. Маємо заяву з сусідньої Житомирської області з проханням ознайомитися з вилученими речами. Звертаємося до священиків пограбованих храмів з усіх сусідніх регіонів, щоб вони ознайомилися з нашою, так би мовити, виставкою і допомогли тим самим довести справу до завершення.

За словами співрозмовника, уже підтверджено сорок епізодів у цій кримінальній справі. Якщо міліціонери доведуть вину підозрюваних, то їх відправлять за грати на строк до дев’яти років.


Переглядів: 3397
Поширень: 0