село Велика КісницяЗнімальна група телеканалу СТБ приїхала у село, де машин не те, щоб не має, вони тут просто не модні. Тут усі на велосипеді. Село Велику Кісницю (Ямпільський район), що на Вінниччині, ще називають невеличкою Швейцарією. Тут на 2.5 тисяч селян близько 4 тисячі велосипедів.

Дід Олександр - хранитель велосипедної історії села. Три місяці тому - сотню розміняв. У сідлі - із дитинства. Такі як він тут усі. У дідусевого сусіди - пана Миколи машина є, але та на вулиці, у гаражі – велосипеди. Один - на щодень, інший - для свята, і ще два - вантажні - по крамницях їздить. Аби вони витримували і не розвалювалися пан Микола їх переробив.

Валентина - сільська лікарка до хворих їздить велосипедом. Вона напружено пригадує, чи були тут травми від падіння із ровера.

- Ні, я такого не чула. В нас з дитинства всі на велосипеда. Буває, шо падають, ну так, колінка побили, а таке серйозне - не чула, - каже лікарка села Велика Кісниця Валентина Гандзюк.

жителі села Велика Кісниця

На шкільному велопаркованні нема де голці впасти. Вчитель історії - також у сідлі «Вікнам» пояснює: мода на ровери з’явилася в 40-х років, тоді село било усі рекорди п’ятирічок. 

- Було нагороджено багато односельчан велосипедами за досягнення в сільськогосподарському виробництві. Сьогодні то ми говоримо, що в нас село - країна велосипедів. І старенькі люди, і маленькі дарують одне одному велосипеди. Це невід’ємна частина нашого життя, - говорить вчитель історії Панас Вербицький.

Тепер у селі вірять - невід’ємна частина тутешнього життя - місцевий секрет довголіття.

За приклад наводять 100-річного діда Олександра. Щоправда нині дідусь уже не їздець. Минулої зими впав і розбив носа. Але двоколісного не зраджує. Шкандибає до крамниці разом із велосипедом.

- Укріпив колесо заднє. Укріпив, шоб не прогинався, шоб груз ставити, на велосипеді перевозити, - говорить  100-річний дід  Олександр.



Переглядів: 12212
Поширень: 0