Саме в цій садибі наприкінці ХІХ століття видатний учений Олександр Можайський розробив та випробував перший літак. За це Вінниччина дістала статусу колиски повітряного флоту. Нині ж приміщення, в якому розмістився один із двох на теренах колишнього СРСР музеїв Можайського, очікує на ремонт, котрого не було вже багато років.

Садиба польських магнатів в середині дев’ятнадцятого сторіччя перейшла до родини Можайських. З того часу будинок майже не змінився. Усі ті ж самі три поверхи та 43 кімнати. Щоправда, приміщення має вигляд набагато гірший ніж за часів Можайського.

Віктор Дем\'яненко, директор Вороновицького Музею авіації та космонавтики:

"По попередніх підрахунках реставраційних організацій, які займаються реставрацією пам’ятників архітектури України літом в 2007-ому році зроблено контрольний замір і обрахування реставраційних потреб на 4 з половиною мільйона гривень".
Неозброєним оком можна побачити великі тріщини на стелі та стінах трьох парадних зал, в яких розташовано унікальну експозицію. Основу її становлять документи, фотографії, книги, особисті речі та малюнки, написані Можайським в середині 50-х років ХІХ століття. Сам винахідник першого літака жив у селищі Вороновиці сім років.

Тамара Савчук, екскурсовод:

"Це були дуже такі плідні роки в житті Можайського. Саме тут він побудував перший свій планер. Випробував його. Саме в Вороновиці він зробив перші креслення майбутнього літака з двома паровими двигунами. Зробив кошторис виготовлення майбутнього літального апарату і звичайно, він цим вніс багато в історію розвитку авіації".

Музей не дарма носить назву авіації та космонавтики. Тут можна побачити особисті речі пілотів, літне спорядження та навіть авіаційні бомби. Аби поспоглядати на історичні та сучасні раритети, до Вороновиці приїздять з усього світу. А на День космонавтики тут влаштовують пишні святкування.


Переглядів: 3279
Поширень: 0