Це у Страсбурзі під час засідання Конгресу регіональних і місцевих влад Ради Європи заявив мер Вінниці Володимир Гройсман.

«Середня ланка держапарату не в захваті від реформи, але надії на подолання їх спротиву додає позиція Президента України», - вважає Гройсман і додає, що для реалізації таких змін "потрібна політична воля".

За словами мера, місцева влада з нетерпінням очікує на таке рішення, що дасть старт реформі на місцях. До того ж, це буде крок до обіцяного Україною виконання Європейскої хартії місцевого самоврядування.

За словами Гройсмана, від успіху реформи виграє українське суспільство загалом, а в програші залишаться тільки ті, хто намагається використовувати державу в особистих корисливих цілях. Окрім того, децентралізація владних повноважень (зокрема, через закладений в концепції принцип субсидіарності) неминуче призведе до втрати функцій державним апаратом.

Як відомо, за десять років центральна влада робила кілька малоуспішних підходів до зміни ситуації на місцях. Останній рік цим займалася Конституційна Асамблея, яка узагальнила плюси та мінуси попередніх спроб. Найближчим часом очікується рішення на вищому рівні, яке повинно прискорити одну з найважливіших суспільних реформи.



Переглядів: 4094
Поширень: 0