На 2013 рік Кабмін майже в п\'ять разів зменшив фінансування державних телерадіокомпаній, інформаційного агентства "Укрінформ" та української версії міжнародного каналу "EuroNews". Згідно з даними Державного комітету з телебачення і радіомовлення України, замість необхідних 2 859 413 600, бюджетом передбачено 609 500, 6 тисяч гривень.

На початку року чиновники обіцяли по закінченні першого кварталу внести коректування до бюджету. Перший квартал уже давно закінчився, а в уряді не подають жодних ознак роботи над змінами у фінансовому документі.

Сьогодні перед регіональними телерадіокомпаніями реально стоїть питання про подальше існування. Передбачених грошей явно не вистачить навіть на півроку на виробництво і трансляцію телерадіопрограм, не кажучи вже про виконання інших функцій. Крім бюджетного урізання, телерадіокомпаніям доводиться платити збільшений у два рази податок за трансляцію аналогового мовлення і за трансляцію цифрового мовлення, яке вони ще не використовують.

З наведеної нижче таблиці можна побачити особливості фінансування регіональних ТРК. Найбільше від бюджетного скорочення постраждали: Волинська, Львівська, Закарпатська, Київська та Кримська ТРК.

І навпаки, більше грошей з бюджету отримали Київська (16,6 млн грн), Львівська (16,1 млн), Дніпропетровська (16 млн), Кримська (14,6 млн) і Донецька (13,5 млн) обласні ТРК.

На думку глави комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, після другого кварталу державні медіа почнуть згортати виробництво програм і віддавати в суборенду свій ефірний час.

"Може вийти, що на сході України телекомпанії будуть ставити російські програми п\'ятирічної давності, які можна брати безкоштовно, а на Західній Україні - якісь польські програми або продукцію інших телекомпаній", - пояснив він.

Народний депутат Андрій Шевченко, у минулому відомий журналіст і один з керівників Першого національного телеканалу, повідомив Delo.UA, що першим ділом регіональніі ЗМІ почнуть скорочувати штати співробітників. "У Закарпатті вже є відсотки скорочення програм для національних меншин, що дуже обурює населення", - сказав він.

Більш оптимістично дивиться на ситуацію народний депутат Микола Княжицький, який ще недавно був керівником телеканалу ТВІ. На його думку державні медіа мають перевагу над комерційними, оскільки крім бюджетних грошей заробляють ще й на рекламі, тому до кінця року якось протримаються.



Переглядів: 4568
Поширень: 0