Лядівський монастир на Вінниччині - під загрозою руйнації. Скелі, на яких стоїть святиня, початок якій поклав ще Антоній Печерський - почали тріскатися. Нещодавно тут стався зсув. Священики бідкаються - на території обителі усі проблеми ліквідовують самотужки, а от на зміцнення породи навколо монастиря - бракує коштів.

Гора, на якій стоїть стародавній Лядівський монастир, вкрилася тріщинами. Надзвичайники стверджують - на території обителі стався зсув землі. Причиною такого явища називають підземні води та будівельні роботи, які там проводять.

- Позасипали джерела, вододжерела не мають виходу на поверхню, плюс те, що була велика кількість опадів цієї зими - загострило ситуацію і почали утворюватись на поверхні цього схилу дуже великі тріщини, - говорить начальник прес-служби управління ДСНС України у Вінницькій області Олександр Кутовий.

У монастирі стверджують - на будівництво мають усі дозвільні документи. До того ж, зводять не "з нуля", а лише відновлюють храми, зруйновані за радянської влади. Настоятель каже - вони проклали дренажну систему, вивели назовні джерела та збудували захисну стіну, щоб убезпечити обитель.

 - Зсувів таких немає, якщо десь там трошки сиплеться земля чи тече вода - ми її зразу відводимо і ліквідуємо, тобто страшного в цьому нічого такого немає - говорить настоятель Лядівського монастиря Архімандрид Антоній.

Головний архітектор області каже - сам монастир поки що у безпеці. А от скеля під ним та територія довкола - потребує зміцнення.

 - Оця дільниця історичної підпірної стіни, вона вважається незадовільною і місцями там аварійний стан, тому що її без розбирання і демонтажу укріпити неможливо. Тому, скажем так, танцювати на цій підпірній стіні я би не радив, треба бути обережними,  - розповідає начальник управляння містобудування та архітектури Вінницької ОДА Сергій Царенко.

Аби убезпечити паломників - при вході до Лядівських храмів установили попереджувальні таблички, однак на них мало хто зважає.

- Нас це не лякає, ми ходимо під покровом Богородиці і Господа, ми скель не боїмося, кажуть прочани.

- Я приєхал с Индии до друга в гости, и слушал про такой старинный монастирь, и хотел его бачити. Конечно, жалко будет, если он развалится, - говорять прочани.

Цьогоріч у вересні Лядівський монастир святкуватиме своє 1000-ліття. На його відновлення під час однієї з поїздок регіоном президент Янукович пообіцяв виділити 25 мільйонів гривень із державного та місцевого бюджетів. Місцева влада гроші дала, а от із Києва - чекають досі.



Переглядів: 6360
Поширень: 0