Як дізналася газета «МІСТО», пан Зануссі остаточно не відмовився від цієї пропозиції. Тим більше, що має певні ідеї, щодо фільму, який міг би зняти у столиці Поділля.

- Безумовно, я б звернув свою увагу, завдяки вашому вінницькому архіву, що відбувалося у Вінниці у період до Першої Світової війни, - каже Кшиштоф Зануссі. – Скільки цікавих родинних листів, скільки цікавих зауважень, яке тут було життя. Як тут розвивалися банки, як тут українці, росіяни, поляки, євреї знаходили спільну мову, як вони будували цю частину світу. Це для мене надзвичайно цікаво! Я б може взявся б за це. Це треба робити реставрацію того, яке тут відбувалося життя. Аби до цієї реставрації можна було звертатися, як до реставрації вашої пам’яті. Вона не нам належить, вона належить всім.

До речі, Кшиштоф Зануссі зазначив: має певні персональні причини ставитися до Вінниці із особливим теплом. Оскільки його дружина Ельжбета – нащадок графської родини Грохольських. Нагадаємо, родина Грохольських володіла маєтками на території сучасної Стрижавки та П’ятничан. У стрижавському маєтку народився і тесть режисера граф Станіслав Грохольський. Одна з його доньок і стала дружиною пана Зануссі. У сучасній Вінниці про родину Грохольських на згадку залишився парк у П’ятничанах, де зараз розташовано ендокринологічний диспансер.


Переглядів: 3023
Поширень: 0