«Не так важливо, де саме треба було зустрітися, та головне, щоб не в Києві, — наголосив В. Гройсман. — Ми продовжимо традицію таких зустрічей, бо їх підтримали члени Асоціації міст України (АМУ). Це своєрідний приклад децентралізації влади».

За словами міського голови Харкова Михайла Добкіна, в умовах кризи керівники органів місцевого самоврядування залишилися сам на сам з проблемами територіальних громад. Проблеми у всіх однакові. Вони відрізняються хіба масштабами, залежно від території та кількості членів громади. Одним із рятівних засобів, на думку учасників зібрання, може стати прийняття закону «Про місцеві податки і збори». Проект документа, підготовлений членами АМУ, уже подано до парламенту. Міські голови вважають: треба чітко визначити усі можливі надходження до місцевих бюджетів, а головне — змінити існуючий нині розподіл загальнодержавних податків. Їх варто розподіляти хоча б навпіл — половину залишати громаді, стільки ж віддавати центру. Поки що кожна громада залежна від «доброго дядька» з Києва. За словами віце-президента АМУ Мирослава Пітцика, на утримання інфраструктури міських територіальних громад (у середньому в державі) припадає аж... вісім відсотків коштів, закладених у структурі бюджету. Однак реально витрачається у двічі менше. Бо кошти доводиться перенаправляти на фінансування делегованих радам повноважень — охорону здоров’я, соціальний захист тощо. Загалом у масштабах держави це становить приблизно п’ять мільярдів гривень. Таку суму витрачають на утримання Державної податкової адміністрації, наголосив Мирослав Пітцик.

— До місцевого самоврядування не доходять кошти траншів МВФ, — каже міський голова Херсона Володимир Сальдо. — Ми тільки чуємо про них, але це — як в анекдоті: висилаю вам долари факсом.

Надмірна централізація владних повноважень, переконані керівники міст, призводить до руйнації держави. Саме так зазначено у зверненні, спрямованому учасниками зібрання на адресу уряду та Верховної Ради. «Ініціативи місцевого самоврядування щодо тарифної політики, впорядкування бюджетного процесу та комунального менеджменту частіше ігноруються урядом і парламентом, аніж беруться до уваги», — наголошують учасники зібрання. Тому настав час відверто заявити про неможливість подальшого ігнорування центральною владою законних прав та інтересів місцевих територіальних громад, необхідність негайного розширення повноважень самоврядування, найперше — у бюджетній сфері.

У Вінниці гостей зацікавив Центр адміністративних послуг «прозорий офіс», створений у міськраді. Його впровадження спростило процедуру отримання документів дозвільного характеру як для підприємців, так і для інших категорій громадян. «Вінниця, без сумніву, перегнала Харків за якістю доріг, — зазначив Михайло Добкін. — Будемо наздоганяти вас, адже Харків готується до Євро-2012»


Переглядів: 3380
Поширень: 0