Двоє козаків чергують у понеділок, 21 квітня, біля залишків ставки Гітлера на Вінниччині

На майданчику для автівок стоїть бронетранспортер, трохи далі — машина ”швидкої”, вхід перекриває зелений військовий ЗІЛ.

У цей день виповнюється 120 років із дня народження фюрера. Правоохоронці отримали інформацію, що на святкування приїдуть близько тисячі осіб з України та з-за кордону.

— Колеги із паспортної служби готові документувати правопорушення з боку неонацистів, іноземцям скорочувати термін перебування в нашій країні — зразу на потяг і видворення, — каже начальник обласного управління Міністерства внутрішніх справ Вінниччини Василь Поліщук. — Ще були заявки на альтернативний мітинг від двох партій і від антифашистського комітету області. Тому ми залучили 100 співробітників ”Ягуара”, спецпідрозділ ”Беркут”, службових собак і 80 міліціонерів конвойної служби. На всяк випадок пригнали БТР. Будемо вартувати до восьмої ранку 21 квітня. Ми їх не вигонимо, не забороняємо посидіти тут. Але не допустимо, щоб вони демонстрували свастику, хуліганили, — продовжує Поліщук.

До ставки підходить колона з ветеранами і козаками.

— Я не планував у такому віці їхати у ставку Гітлера, — говорить 81-річний полковник у відставці Олександр Кокарев. Він очолює Вінницький антифашистський комітет, був учасником параду Перемоги в Москві 24 червня 1945-го. — Але як дізнався, що ця нечисть знову повзе сюда, зібрав своє здоров’я в кулак і прийшов. Якщо треба буде — ми їм влаштуємо 1945-й.

У попередні роки прихильники Гітлера приїжджали в Чорний ліс.

— У 2007-му було десь 15 неофашистів, — говорить підполковник Сергій Вертепний з управління громадської безпеки. — Вони пускали салют. А торік приїхали чоловік 40. Все казали, що святкують Вербну неділю. Та наші співробітники помітили в них чорно-червоний прапор із символікою.

Подейкують, неофашисти таки були тут. На одному з вивернутих каменів колишньої офіцерської їдальні коричневою фарбою намальована фашистська свастика. Фарба ще не висохла — липне до рук. Ветерани з орденськими планками затирають шишками символ фашизму. Чоловік набирає в долоні попіл і замащує ним свастику. Але попіл прилипає до фарби і робить знак яскравішим.

Навколо вивернутого каміння викладають наїдки люди, які приїхали в ліс відпочити, їх близько 50. Міліція намагається не заважати, ходять подалі в лісі.

— А ми й не знали, що сьогодні тут сборище фашистів, — вінничанка Людмила Бойко приїхала з братом і двома племінниками відпочити. — Ми тут довго не сидітимемо. Як міліція поїде, і ми за ними.

Неофашисти у ставці так і не з’явилися. На нічне чергування залишили близько сотні міліціонерів. Кажуть, що, окрім кількох пар, нікого не було.

”Вервольф” була зменшеною копією головної ставки Гітлера ”Вольфшанце” у Східній Пруссії. Зовні мала непоказний вигляд: будівлі з дерев’яними дахами. А під лісом була електростанція, дві радіостанції, басейн, телефонний вузол, який забезпечував прямий зв’язок із Берліном. Під землею було три бомбосховища, зокрема головний бункер фюрера — стіни завтовшки 2,5 м.

Гітлер відвідав ”Вервольф” щонайменше тричі. У березні 1944-го, напередодні відступу, німці висадили її в повітря.


Переглядів: 4056
Поширень: 0