"Ми підписали двосторонній меморандум, де, зокрема, зазначено, що ми найближчим часом врегулюємо визнання Іспанією українських посвідчень водія", - наголосив П.Порошенко. Також він зазначив, що у ході переговорів з іспанським колегою Мігелем Анхелем Моратіносом, йому було приємно відзначити, що Іспанія є послідовним прихильником європейської перспективи України.

За словами міністра, будуть продемонстровані зрушення стосовно спрощення візового режиму для України з боку ЄС. Зокрема, за його словами, йдеться про розширення категорій громадян, яким будуть надаватись безкоштовні візи, в тому числі туристам та спрощення процедури подачі документів для отримання віз. Глави МЗС України та Іспанії також домовились про візит до України короля, королеви та прем\'єр-міністра Іспанії у 2011 р., а про зустрічі міністрів закордонних справ обох країн - не рідше 1 разу на рік.

Також Іспанія під час свого головування у Європейському союзі в першій половині 2010 р. "зробить все можливе, щоб підійти ближче" до підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Про це повідомив міністр закордонних справ Іспанії Мігель Анхель Моратінос. "Ми під час свого головування зробимо все можливе, щоб підійти ближче до угоди про асоціацію... Саме цим шляхом повинні пройти наші 2 міністерстви і наші 2 уряди", - зазначив міністр.

За його словами, Україна та Іспанія будуть робити все можливе для лібералізації візового режиму. Міністр зазначив, що в ході переговорів з українським колегою П.Порошенком було досягнуто домовленостей про спільну боротьбу з піратством, зокрема про те, що Україна долучиться до програми "Аталанта". Також він зазначив, що наступного року Іспанія планує відкрити в Україні інститут Сервантеса.

Між Україною та Королівством Іспанія сформовано необхідну для пожвавлення торговельно-економічного співробітництва та інвестиційної діяльності двосторонню договірно-правову базу, зокрема, це Конвенція про уникнення подвійного оподаткування, Угода про економічне та промислове співробітництво та Угода про сприяння та взаємний захист інвестицій. На цей час в Україні створено 114 підприємств за участю іспанського капіталу. В Україні успішно працює низка спільних українсько-іспанських підприємств, зокрема, це компанія „Мадук", яка здійснює господарську діяльність у деревообробній промисловості України; підприємство "Сперко-Україна" є визнаним лідером у фармакологічній сфері нашої держави; компанія "Дейко" посідає провідне місце у правничій справі, а СП "Іскор" видобуває українські граніти із родовищ поблизу м.Коростишев. За співпраці українських підприємців із іспанським виробником медичних препаратів "Алькала Фарма" та "Украфарма" в м.Вінниці збудовано найсучасніший завод із виробництва ліків.

Українською стороною ініційовано переговорний процес із укладання нової редакції українсько-іспанської конвенції про уникнення подвійного оподаткування. За своїм юридичним змістом конвенція є найбільш удосконаленою у порівнянні з угодами у податковій сфері, укладеними Україною із іншими країнами Європейського Союзу. Нова редакція конвенції унеможливить подвійне тлумачення "термінів" та "юридичного змісту заходів регулювання" при практичному застосуванні конвенції податковими адміністраціями України та Іспанії. Оподаткування доходів, отриманих внаслідок "творчої та артистичної діяльності" фізичними особами-резидентами договірних країн, регулюватиметься окремою угодою.

Особливою рисою у торговельному співробітництві України із Королівством Іспанія є домінування українського експорту над імпортом товарів та послуг.

Слід зауважити, що у 2008 р. товарообіг між Україною та Іспанією збільшився на 55,1% у порівнянні з 2007 р., який сягнув 1,530 млрд дол. У 2006 р. товарообіг між нашими країнами становив майже 720 млн євро. Фахівці відзначають наявність суттєвого потенціалу для активізації економічної складової міжрегіональної співпраці, адже на теренах СНД Україна є найбільшим торгівельним партнером Іспанії.

Нагадаємо, що уряд Королівства Іспанія визнав незалежність України 31 грудня 1991 р. Дипломатичні відносини між Україною і Королівством Іспанія встановлені З0 січня 1992 р.


Переглядів: 2927
Поширень: 0