Такі дані були оприлюднені 17 листопада на основі проведеного Центром досліджень проблем громадянського суспільства (ЦДПГС), Агенцією соціальних комунікацій (АСК) та Інститутом практичної політики (ІПП) комплексного дослідження "Нові лідери України. Рейтинг політиків та державних діячів, які мають найбільший рівень довіри громадян".

Як відзначив директор ЦДПГС В. Кулик, "опитування показало, що виборці в основному не довіряють нинішнім політичним лідерам України (77,9% респондентів). 92,1% опитаних бажають появи "нових лідерів" в політиці, що на 5,3% більше ніж в лютому 2009 р. Проте, якщо на початку року 32,8% вірили в оновлення влади, то листопаді 2009 р. таких уже нараховується 42,4%". За його словами, зростання кількості оптимістів пов\'язане з усвідомленням частини респондентів необхідності докорінного реформування політичної системи, відновлення механізмів оновлення політичної еліти, зміни підходів до державного управління.

До "нових політичних лідерів", яких би громадяни хотіли бачити при владі, опитані респонденти віднесли й Андрія Шевченка (народний депутат від БЮТ) баланс довіри до якого склав +17,7%, Олеся Донія – +16,5%, Андрія Єрмолаєва – +15,7%, Володимира Горбуліна – +14,8%, Костянтина Грищенка – +13,6%, Миколу Маломужа (голова СЗР) та Володимира Гройсмана з показниками балансу довіри +12,3% та +12,2% відповідно.

До списку "нових лідерів" (з позитивним балансом довіри), який сформувався в ході всеукраїнського дослідження, опитані громадяни також віднесли Наталю Королевську (+8,3%), Петра Порошенка (+6,6%), В\'ячеслава Кириленка (+6,2%), Олександра Домбровського (+5,4%), Юрія Павленка (+5,2%), Олега Зарубінського (+4,2%), Володимира Фесенка (+2,9%), Едуарда Прутника (+1,7%), Володимира Казаріна (+1,5%) та Юрія Мірошниченка, який отримав нульовий відсоток балансу довіри (1,1% громадян довіряє йому, а 1,1% – не довіряє).

На думку директора ЦДПГС В. Кулика, "ми маємо справу зі зростанням "втоми" суспільства від постійних політичних чвар, корупційних скандалів, педофілгейтів, непрофесіоналізму органів влади. Українське суспільство дозріло до необхідності зламу системи, появи державницько орієнтованих політиків, які б мали стійкий кредит довіри, сформований не маніпулятивними технологіями, а шляхом особистих якостей діячів".

"В якості виходу з даного протиріччя, значна частина опитаних під час фокус-груп, вказували на ідею "заборони займатися політикою" тим діячам, які не користуються довірою громадян, чи, навіть, – "люстрації" для діючих депутатів Верховної Ради і членів Кабміну (на 5 років) ", – зазначив В. Кулик.

На основі результатів фокус-груп експерти також визначили ідеальний портрет нового українського політичного лідера: це має бути людина віком не більше 55 років (за незначним виключенням) з незаплямованою репутацією, з хорошою освітою, вмінням говорити і з певним досвідом адміністративної роботи (не важливо де – бізнес, державне управління, силові структури, громадянський сектор).

Дослідження проводилось з 5 по 14 листопада 2009 року. Було опитано 2000 респондентів з усіх регіонів України. Похибка дослідження складає 2,5%.


Переглядів: 3076
Поширень: 0