Скільки сімейних лікарів є в області?

— У сімейній медицині працює 246 закладів, — розповідає заступник начальника управління охорони здоров’я та курортів Вінницької обладміністрації Тетяна Бабій, 53 роки. — Торік фельдшерсько-акушерські пункти області отримали 200 комплектів обладнання і 40 комплектів для лікарських амбулаторій. На це витратили 6,6 мільйонів гривень.

Яка ситуація із транспортом?

— Для сільської місцевості закупали 36 санітарних автомобілів. Із них 12 — з апаратами штучної вентиляції легенів. Однак це не вирішує транспортну проблему, бо санітарний автопарк зношений на 70 відсотків.

Проблеми із медикаментами вирішуються?

— Заклади медицини в селі перебувають на балансі сільрад. Вони не завжди можуть забезпечити медикаментами. Є такі сільради, що виділяють на це 100–200 гривень на рік.

Медиків вистачає?

— В області працює 7582 лікаря, з них 44 відсотки — у селі. Медичні установи укомплектовані кадрами на 94,3 відсотка. В інтернатуру торік направили 137 спеціалістів, 68 отримали державний розподіл у сільську місцевість.

Чи їде до села працювати молодь?

— Хто навчається за державним замовленням, після інтернатури має відпрацювати три роки за розподілом. Вони не хочуть їхати у село. Просяться направити хоча б до райцентру. Майже всі райлікарні укомплектовані кадрами добре. Погана ситуація лише у Липовецькому, Чернівецькому, Чечельницькому та Піщанському районах. З Липовця багато медиків їдуть до Вінниці. У Піщанському — є де жити сімейним парам і є де працювати. Але це найвіддаленіший район.

Я сама починала в селі. Після інституту нас із чоловіком направили на роботу до Житомирської області. Там ми відпрацювали три роки. Потім переїхали до Вінниці.

Чим приваблюють спеціалістів?


— Медикам є доплата за комунальні послуги і пільги на транспорт. Ми подали заявку на додатковий автомобіль ”Нива” за 50 тисяч гривень для сільського лікаря. Через три-п’ять років спеціаліст може залишити машину собі. Ми замовили 168 таких машин.


Переглядів: 3084
Поширень: 0