35-річний вінничанин Віталій Безбородов почав вкладати гроші у недержавний пенсійний фонд п’ять років тому. Завдяки цьому згодом розраховує на другу пенсію, вищу від державної.

— У мене офіційна зарплата 800 гривень, — пояснює Віталій. — Решту доплачують у конверті. Зараз відкладаю по 200 гривень. За 20 років буде пенсія 2300 гривень. А якщо відкладатиму по 300 гривень, на старість матиму пенсію близько 4 тисяч щомісячно. Ще й до того державну буду получати.

В Україні діють близько 80 недержавних пенсійних фондів (їх за першими літерами слів коротко називають НПФ). У Вінниці зареєстровано 20. Там клієнтам пропонують відкласти гроші на другу пенсію. Людина, яка протягом 20 років вкладатиме по 500 грн у фонд, згодом матиме щомісячну пенсію близько 5 тис. грн.

— Із клієнтом укладаємо пенсійний контракт, — пояснює головний спеціаліст недержавного пенсійного фонду ”Україна” Лариса Андрієнко, 25 років. — Потім щомісяця він робить внески до Пенсійного фонду. Можна і по 5 гривень класти. Хоча, зазвичай, вкладають 100–200 гривень щомісяця.

Закон про недержавне пенсійне забезпечення ухвалили 2003 року. З моменту появи НПФ в Україні жоден із них не розпався. Спеціалісти стверджують, що вони не можуть збанкрутувати. За отримані кошти НПФ купує цінні акції та облігації. Щорічний прибуток складає близько 30%.

— Їхню діяльність жорстко контролює держава, — пояснює Андрієнко. — Закони прописані дуже чітко.

Найчастіше гроші до НПФ за своїх працівників організовано перераховують великі компанії. Це вигідно і фірмі, і її персоналу. Підприємства не сплачують податки за відрахування, а працівники мають заохочення — дві пенсії в майбутньому.

— Уже десять років працюю у фірмі ”Київміськбуд”, — розповідає Олександр Середа з міста Хмільника. — Організація почала відраховувати 13% від зарплати своїх працівників у недержавний пенсійний фонд. Зараз маю на рахунку близько 10 тисяч гривень. Це добрий стимул працювати в компанії.

Свої накопичення вкладник може перевести в інший фонд із вищим прибутком. Достроково їх повернуть разом із нарахованою сумою і в разі отримання вкладником інвалідності або виїзду на постійне проживання за кордон. Також накопичення в НПФ можна передати у спадок.

— Краще довіряти свої гроші іноземним компаніям, — говорить фінансовий консультант НПФ ”Євролайф” Валентина Гончар, 38 років. — Вони перестраховують свої вклади, а гроші вкладають у кілька напрямків. Українські компанії цього не роблять.

— Мій чоловік почав вкладати гроші у ”Євролайф”, але попав в аварію і загинув, — розповідає вінничанка Леся Омельченко. — Компанія виплатила повністю весь вклад із відсотками та ще додатково дала 20 тисяч доларів компенсації.

— І справді виплачують суму співчуття родичам загиблих, — додає Гончар. — Також гроші виплачують у разі смерті людини по хворобі, але меншу суму. Вона залежить від першого внеску. А в разі інвалідності компанія сама поповнюватиме рахунок вкладника і виплатить йому пенсію з відсотками. Додатково людина отримає кошти на ліки.

Гроші з фонду виплачують після досягнення ”недержавного” пенсійного віку. У жінок він становить 45 років, чоловіків — 50.

Внески до НПФ можна робити щомісячно або навіть раз на рік. Їх сума необмежена. Компанії приймають вклади у гривнях і доларах.

— У разі інфляції виплачують майже 20 відсотків додатково, — каже Гончар. — Наприклад, якщо людина вклала 20 тисяч доларів, вона має отримати 40 через 20 років. Але якщо була інфляція за цей період, тоді на її рахунок автоматично перерахують ще 20 тисяч. Ці розрахунки стосуються лише валютних вкладів.


Переглядів: 3113
Поширень: 0