Хтось підписується прізвищем, хтось ставить хрестик. А ось 70-річний британець Фред Фінн ставить начерк: «Найбільш запеклий мандрівник у світі». Сумарна довжина всіх його перельотів більше 24 млн км, а це все одно, що злітати на Місяць і назад 31 раз! «Може, я і туди злітаю», - сміється Фред.

Фред Фінн

У 1983 році він був занесений до Книги рекордів Гіннесса за кількість проведених у повітрі годин в якості пасажира. Його рекорд поки що ніким не побитий. І ми можемо цим пишатися теж - громадянин Британії Фред одружений на українці і живе в ... Комсомольську (Полтавська обл.)! Батько Фінна був професором, писав книги по класичній британській літературі, мама займалася будинком.

За півстоліття подорожей британець Фред Фінн налітав більше 24 млн 140 тис. км, причому завжди віддавав перевагу польотам на надзвуковому літаку «Конкорд». За що від творців цього «залізного птаха» і був нагороджений іменною лейбою для багажу. Подібних нагород у світі - одиниці.

«У містечку Канберра, де я народився, був аеропорт, і бабуся мене водила дивитися на аероплани. Я мріяв літати. Перший мій політ був у Нью-Йорк і тривав 18 годин, - згадує Фред. - А ставши дорослим, я міг поснідати в Піттсбурзі, а обідати вже у Лондоні ». Справа в тому, що Фінн працював керуючим на фабриці, яка займалася виготовленням олівців. «По всьому світу ми пропонували робити їх не з деревини, щоб не вирубувати ліси, а з синтетики. Політ на «Конкорді» (хоч і дороге задоволення), економив мені час і гроші на готель. З робочими візитами я літав в десятки країн світу і не встиг оглянутися, як став рекордсменом. На честь мого 600 польоту на «Конкорді» - всього їх було 718 - виробник літака та авіаперевізник влаштували для мене фотосесію на тлі «Конкорда» і роллс-ройса (авто створювали учасники розробок літака). А компанія British Airways підготувала для мене лист, який дозволяє мені знайомитися з членами екіпажу і співробітниками авіакомпанії в будь-якій точці світу. Причому знайомства ці мені дуже допомогли. Одного разу мені потрібно було терміново вилітати, але місць у салоні не було. Мене посадили в крісло запасного пілота, на що я пожартував: «А як же моє шампанське?» Адже за інструкцією, напевно, пити в кабіні заборонено! Але мені відповіли, що я його отримаю ».

Під час польотів у кабіні пілотів мандрівник міг навіть розмовляти з пілотами з літаків, що пролітали повз. «Правда, побачити співрозмовника неможна: адже наша швидкість - 74 км на секунду», - сміється пасажир. Ідея сісти за штурвал у Фреда виникала не раз: «Я керував маленьким літаком в Кенії. Але продовжувати ліцензію на керування літаком я не став, - розповідає Фінн. - Зараз пишу колонки про подорожі і веду програму на ТБ в різних країнах світу «Як пакувати багаж», щоб і компактно, і не могли розкрити і т.п.

До речі, в літаках «Конкорд» Фред завжди сидів на одному і тому ж місці - 9-а. Тільки одного разу він скасував замовлення, що, як виявилося, врятувало йому життя: «Ви уявляєте, чоловіка на «моєму місці» вдарив ножем в голову лунатик, який сидів у сусідньому ряду. Лезо не дійшло до мозку всього на 25 мм! ».

Фред Фінн

РЕКОРДСМЕН ВВАЖАЄ УКРАЇНУ КРАЩОЮ КРАЇНОЮ З 139 НИМ ПОБАЧЕНИХ

Дружина Фреда Алла - співробітниця зовнішньоекономічної компанії - скромно відмовляється фотографуватися і каже, що додати до розповіді Фреда їй немає чого: «Він став рекордсменом ще до мене». «Ми познайомилися в інтернеті, - говорить Фред, - з того часу разом. Скільки років? Не скажу. До цього я бував в Україні одного разу, в 1991 році. З каналом «Діскавері» знімав фільм про країну - вона прекрасна. Зараз я займаюся тим, що пропагую Україну туристичну як кращу з 139 країн, де я був. Наприклад, мені дуже подобається, як в Чопі поїзд піднімають, щоб переставити на більш вузьку колію, а ще я в захваті від Венеції ... »« Так він Вінницю вимовляє », - сміється Алла. Мовляв, там смачна вода.


Переглядів: 9695
Поширень: 0