— Знімки ділянки з космосу можна замовити й купити навіть через Інтернет, — говорить начальник Вінницького управління екології Олена Яворська. — Але сам по собі знімок ні про що не розкаже, його потрібно розшифрувати. Визначити, що означає кожен колір на фотографії. Європейські стандарти не зовсім підходять для наших земель. Наприклад, вони визначають нашу карликову пшеницю як пригнічені та недорозвинуті рослини. Для українських ландшафтів потрібна своя база спектральних портретів.

Нині науковці полігона визначають, які кольори на знімках відповідають певній ділянці. Уже встановлено, які забарвлення на фотографії з космосу відповідають ґрунтам із завищеним або заниженим умістом азоту, фосфору, калію. Маючи на руках таку хімічну картину власного поля, неважко виявити ”зголоднілі” ділянки та ”підгодувати” їх відповідними мінеральними добривами.

— Фотограмметричне зондування особливо важливе для працівників сільського господарства, — говорить Яворська. — Також для лісників, які зможуть дізнатися, чи не засівається ліс із дерев цінної породи непотрібними рослинами. А будівельники можуть визначити, чи не забагато споруд на даній ділянці.


Переглядів: 2946
Поширень: 0