Дві тисячі восьмий. Щеплення від кору та краснухи. Одинадцятикласник Антон Тищенко з Краматорська помер через 15 годин після уколу. Рівно за рік 5-місячна Вікторія з Львівщини віддала Богу душу через день після вакцинації. Наступна жертва – маленька Сніжана з Донецька. Щеплення АКДП. Після такої статистики батьки хапаються за голову і відмовляються від імунізації своїх чад. Отож, щеплення – зло чи необхідність?.. Дивіться сюжет «Критичної точки» на каналі «Україна» в п’ятницю, 15 квітня, о 17.15.

Малою Дашею мама й тато не могли натішитися. Кмітлива, кумедна, жвава. Улюблениця родини. А ще батьки відмічали надзвичайні розумові здібності Даші. У свої десять місяців мала починала говорити.

Та це було менше року тому. Після чого сталося лихо. Даші ввели адсорбовану кашлюково-дифтерійно-правцеву вакцину. Скорочено – АКДП.

Після щеплення – кілька днів температури. Консультація у районного педіатра, що приїхав на плановий огляд. Нерви і хвилювання. І нарешті… кульмінація. Страшна і неочікувана.

Температура не спадала. Тіло судомило. Батьки викликали «швидку». Дашу забрали до реанімації. Пізніше перевели з районної лікарні – до обласної. А потім – виписали.

Те, що пережила родина, і ворогу не побажаєш. Зараз у свої майже два, дівчинка не може ходити, відстає у розвитку. Батьки твердо переконані, сьогоднішній стан малої – наслідки щеплення.

А що буде, коли дитині не робити щеплення? Який інший бік медалі? Адже практично всі ліки мають протипоказання. Одним вони підходять, іншим – ні. На сьогодні єдиної універсальної панацеї для всіх людство ще не вигадало. Щеплення - за і проти.

 Віруси мають здатність нападати й розмножуватися. Вакцина повинна виробити своєрідний імунітет на те чи інше захворювання.

Лікарі запевнюють, аргументи, яких люди наїлися останнім часом, не завжди корисні. Адже ложка дьогтю псує навіть бочку меду. Здебільшого говорять про прикрі наслідки щеплення. Проте забувають при цьому, що не вакциновані діти у страшних судомах мучаться по кілька тижнів і помирають. Забувають, як малеча заражається дифтерією чи коклюшем. На жаль, такі випадки є. Вони не поодинокі.

 Також батькам потрібно пильнувати, чи немає у дітей алергічних реакцій. Далі – не менш важливі фактори. Потенційні носії різних недуг, якість вакцини, умови зберігання, виробник.

Є 48-й наказ Міністерства охорони здоров’я, де батьки можуть знайти всі протипоказання, застереження, календар щеплень та іншу корисну інформацію.

Одна маленька похибка, неправильний діагноз, неуважність лікаря чи батьків можуть перетворити панацею від хвороби на вбивцю. А можуть і врятувати не одне життя.

Препарати для щеплень – достатньо прибутковий бізнес. Мільйони дітей, мільйони ампул препарату, відповідно десятки мільйонів гривень. Є прибічники і противники вакцин. Люди, які відмовляються від імунізації. Одні свідомо, інші – від браку інформації. Попри різносторонність думок, рішення приймати вам.


Переглядів: 7156
Поширень: 0