Щоб встигнути до Євро-2012 впровадити швидкісний рух між Києвом і Львовом Укрзалізниця була змушена змінити маршрут, пише видання Коммерсант-Україна.

Як стало відомо газеті, Укрзалізниця вирішила організувати швидкісний рух між Києвом і Львовом через міста Коростень та Шепетівка. До цих пір обговорювалася модернізація діючої лінії через Вінницю, Хмельницький та Тернопіль.

Але на минулому тижні гендиректор компанії Володимир Козак спільно з експертною комісією побував на об\'єктах, де планувалася будівництво, і прийняв рішення змінити маршрут. "Цей варіант буде дешевше і швидше. Маршрут буде зданий вже до кінця цього року", - повідомив газеті заступник гендиректора Укрзалізниці Микола Сергієнко.

Як відзначає видання, колишній маршрут проходив через станцію Жмеринка, від якої в перспективі планувалося пустити швидкісний рух і до Одеси. "Перед оператором стоїть завдання побудувати оптимальний маршрут з точки зору часу його створення і засобів, які на це підуть. А в Жмеринці дуже складна ділянка для модернізації та електрифікації шляхів", - пояснив керівник Менеджмент консалтинг груп (консультує УЗ) Дмитро Подтуркін.

Крім того, за його словами, новий маршрут на 55 км коротшим від попереднього. Час в дорозі (швидкість 160 км / год) складе 3,5 години, зараз - від 6,5 до 10,5 годин.

Але, як зазначає експерт Центру політичного та економічного аналізу Ірина Кава, на новому маршруті Укрзалізниця може втратити частину пасажиропотоку. "УЗ втрачає пасажиропотоки в трьох обласних центрах - у Тернополі (250 тисяч жителів), Хмельницькому (290 тисяч) та Вінниці (370 тисяч). Сумарно це більше, ніж проживає у Львові", - підкреслила Кава.

Тим не менш, в Укрзалізниці розраховують компенсувати ці втрати за рахунок збільшення частоти рейсів. За словами Подтуркіна, у разі успішної реалізації проекту пасажири відмовляться від нічних поїздів на користь швидкісних.

Експерти також сумніваються, що швидкісний потяг зможе дістатися зі Львова до Києва за 3,5 години. "160 км / год - це максимальна швидкість на цій ділянці, середня буде 100-110 км / г. Наприклад, в Росії на лінії Москва - Санкт-Петербург максимальна швидкість - 250 км / год, а середня - 173 км / год. Тому реальний час у дорозі між Львовом і Києвом буде 4,5 години ", - впевнена Кава.

Як повідомлялося, міжрегіональні поїзди компанії Hyundai, які забезпечать впровадження в Україні швидкісного залізничного руху, почнуть курсувати в травні 2012 року.


Переглядів: 8932
Поширень: 0