15-17 червня 2018 року у Вінниці на 10 open-air локаціях міста відбудеться масштабний міжнародний фестиваль «Острів Європа», присвячений «камерним» літературам, малим мовам та локальним текстам.

Фестиваль збере письменників, діячів мистецтва та інтелектуалів з України, Білорусі, Польщі, Чехії, Вірменії, Ізраїлю, Швейцарії, Канади та США на спільну розмову про Європу як острів, де можна відчути присутність Іншого на єдиній території – географічній та психологічній.

Організаторами фестивалю стали громадська організація «Культурний Кампус» і Вінницька міська рада. Фестиваль пройде за підтримки вінницького міського голови Сергія Моргунова.

Фестиваль «Острів Європа»

Особливістю фестивалю є залучення унікальних урбаністичних «острівців» у різних точках Вінниці, прив’язаних до атмосфери літературності. На цих відкритих майданчиках відбуватимуться літературні читання, презентації, дискусії інтелектуалів, перформанси та концерти, виставки й квести, наповнюючи простір міста новими сенсами та видобуваючи з нього його органічні контексти. Відвідувачі фестивалю зможуть відчути атмосферу «літературного безвізу», який органічно поєднуватиме європейських митців з їхніми українськими колегами – доводячи понад столітню традицію інтегрованості української культури в континентальні й світові тенденції.

Міжнародну програму фестивалю представлять автори, знані далеко за межами своїх країн, але досі не видані в Україні: живий класик білоруської літератури Альгерд Бахаревіч, володарка престижної польської премії Вітольда Ґомбровича Вероніка Мурек, чеська літераторка Дора Капралова, ізраїльська письменниця родом з Чернівців Белла Шаєр, співзасновниця літературного салону у Цюриху Дана Ґріґорчеа. Приїзд цих авторів підтримали Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці, Посольство Ізраїлю в Україні, Чеський центр у Києві, а також партнер «літературного безвізу» – агенція мандрів «Мер-Ка-Ба».

Щодня на Майдані Незалежності проходитимуть дискусії та події міжнародної програми, сходи колишньої переправи через річку перетворяться на простір поетичних читань, а сад Музею Коцюбинського радуватиме вечірніми літературно-музичними перформансами Мар’яни Савки, Олени Гусейнової, Катерини Калитко та концертом нового проекту Сергія Жадана, Олега Каданова і Євгена Турчинова «Лінія Маннергейма». Найбільш інтригуючими та експериментальними стануть читання на острові Кемпа, який майже десятиліття не був включений у суспільне життя містян. Через «тихе» мистецтво – літературу – організатори спробують зафіксувати унікальність цього простору з огляду на його недоторканість і природну екосистему, керуючись гаслом «364 дні Кемпа – 1 день Фестивальний».
Учасниками «о.Є.» будуть знакові українські літератори Андрій Курков, Артем Чех, Микола Рябчук, Ірина Цілик, Олена Стяжкіна, Остап Сливинський, Сергій Татчин, молоді прозаїки та поети, а також закордонні україністи, письменники і перекладачі Оксана Луцишина (США), Марко Роберт Стех (Канада), Ігор Померанцев (Чехія-Великобританія), Аня Хромова (Ізраїль), Оля Гнатюк, Ядвіґа Сковронь (Польща).

Спеціальною подією фестивалю стане виставка «На горі», присвячена постаті найбільш європейського за духом митця-вінничанина – Ігоря Костецького. Проект уже встиг отримати захопливі відгуки відвідувачів столичного Музею книги і друкарства України і відкриється у Вінниці 14 червня в Музеї Коцюбинського. У форматі нічного кінотеатру відвідувачі фестивалю зможуть побачити класичну екранізацію повісті Михайла Коцюбинського «Дорогою ціною» (реж. Марк Донськой) та ретроспективу трьох кінематографічних шедеврів вінничанина Ігоря Савченка. Не залишаться без уваги і наймолодші читачі, для яких пройдуть захопливі дитячі заходи від «Видавництва Старого Лева».

На презентації для журналістів буде детально анонсовано події фестивалю, ключові цілі проекту та деталі програми.

Учасники й учасниці прес-конференції:

  • Максим Філанчук – директор департаменту культури Вінницької міської ради
  • Катерина Калитко – письменниця, перекладачка, співзасновниця проекту «Острів Європа», кураторка міжнародної програми фестивалю, переможниця Книги Року ВВС 2017, лауреатка премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського
  • Анна Вовченко – перекладачка, співзасновниця проекту «Острів Європа», програмна координаторка фестивалю
  • Олександр Вешелені – літературознавець, перекладач, директор Фестивалю «Острів Європа», голова громадської організації «Культурний Кампус»

Акредитація журналістів проходить за адресою [email protected].

Організатори фестивалю: громадська організація «Культурний Кампус» і Вінницька міська рада.

Фестиваль «Острів Європа» пройде за підтримки вінницького міського голови Сергія Моргунова.

Організаційні партнери: Український центр Міжнародного ПЕН-клубу, Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці, Посольство Ізраїлю в Україні Чеський центр у Києві, Національний центр Олександра Довженка, Український інститут книги, Департамент культури Вінницької міської ради, КЗ «Центр концертних і фестивальних програм», Вінницький літературно-меморіальний музей Михайла Коцюбинського, Центр історії Вінниці, Вінницька міська централізована бібліотечна система, Книгарня «Є», Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, «Видавництво Старого Лева»

Партнер «літературного безвізу»: агенція мандрів «Мер-Ка-Ба»

Пригощають: «Батискаф», Red Zeppelin

Кавовий партнер: «Чорна кішка, білий кіт»

Генеральний інформаційний партнер: UA:Суспільне

Інформаційні партнери: Громадське радіо, ЛітАкцент, День, Газета по-українськи, Країна, Gazeta.ua, Український кризовий медіа-центр, Litcentr, VежА, ВінницяОК, Моя Вінниця, радіо «Такт»

Програмні партнери: громадська організація «Я люблю Старе місто», Музей книги і друкарства України, Національний університет «Києво-Могилянська академія»,  JTeens Club

Партнер з друку: Ідеї Успіху

Гостинний партнер: «Аристократ»

IT-партнер: appgress