Книгарня «Є» та Українська видавнича спілка імені Юрія Липи запрошують на презентацію книги есеїв Ростислава Чопика «Менталітети», яка відбудеться 23 січня.

Початок – о 18:00

«Менталітети» Ростислава Чопика – книжка про те, що національне «також має значення». Національне зовсім не в сенсі фольклорно-етнографічному («шароварному»), а чи навіть мовному, але в сенсі ментальному – особливого світосприйняття тієї чи іншої нації, в якім закорінена її ідентичність.

Чому Микола Гоголь, осягнувши найбільшу славу, відмовився від усього, що написав? Завдяки чому поляк Джозеф Конрад став класиком англійської літератури, а росіянка Марко Вовчок – української? Чому добрі чехи вважають себе атеїстами? Чому гуцул звучить гордо? Хто в Криму – «незваный гость»? Як за гріхи християн утворилась Османська імперія, а завдяки Майданові почала валитися Радянська? Скільки століть Майданові? Чому легендарний Михайло Сорока – ментальний українець і що сказав би Тарас Шевченко про сучасні наші реалії?..

У розмаїтті культурних феноменів, історичних колізій, побутових курйозів, задавнених таємниць автор віднаходить сюжети, де головним героєм виступає саме він, менталітет, – і з’ясовує те, що без нього з’ясувати було б неможливо. 

Ростислав Чопик – літературознавець, есеїст, педагог. Доцент кафедри української літератури ім. акад. М. Возняка Львівського національного університету ім. І. Франка. Автор книг «Переступний вік. Українське письменство на зламі ХІХ-ХХ ст.» (1998) та «Ecce Homo! Добра звістка від Івана Франка» (2002). Книга «Менталітети» стала фіналістом Премії імені Юрія Шевельова (2014) та премії «Літакцент року-2014» (номінація «Літературознавство й есеїстика»).

***

Адреса книгарні «Є»:

м. Вінниця, вул. Соборна, 89.

Вхід вільний.

Медіапартнер заходу – тижневик «Український тиждень».