У малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею 23 березня 2018 р. відкрилася виставка «На вершині світової слави» Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові, де зберігається найбільша збірка документальних пам’яток, що розповідає про українську оперну примадонну, відому в усьому світі.

Основою фондової колекції музею, яка налічує понад 22 тисячі музейних предметів, є особистий архів Соломії Крушельницької, в якому представлені меморіальні речі співачки, фотографії, афіші та програми її виступів, музична критика, епістолярій, грамофонні платівки поч. ХХ ст. із записами музичних творів у виконанні артистки, художні твори. Музей розташований у будинку, що належав видатній співачці і в якому вона провела останні роки свого життя.

Творчість Соломії Крушельницької (1872–1952) мала великий вплив на розвиток світового оперного мистецтва. Славетній українській співачці й сьогодні відводиться вагоме місце в історії світової музичної культури. Від початку кар’єри цієї талановитої артистки авторитетні музичні критики постійно акцентували на своєрідності мистецького обличчя та винятковій обдарованості Соломії Крушельницької. «Вона володіла тією таємничою субстанцією, – писав італійський музикознавець Рінальдо Кортопассі, – яка розливаючись рікою, зачаровує публіку і несе в собі присмак безсмертної слави».

В репертуарі співачки було близько 60 оперних партій, серед них Чіо-Чіо-сан, Аїда, Галька, Саломе, Електра, Лорелея, Ельза, Брунгільда, які стали символом її артистичної майстерності.

На виставці демонструються оригінальні матеріали з фондів Музею Соломії Крушельницької, які розкривають найважливіші етапи біографії української співачки, її виступи на найвідоміших оперних та концертних сценах світу. Це – фотографії С. Крушельницької в різних ролях та в приватному житті, програми, клавіри опер та нотні видання з бібліотеки артистки, її особисті речі, документи, рукописи, а також живописні твори відомих львівських художників Любомира Медвідя та Ореста Скопа, автора експозиції музею Соломії Крушельницької у Львові.

Доповнюють експозицію реконструкції сценічних костюмів співачки – Чіо-Чіо-сан з опери Дж. Пуччіні «Мадам Баттерфляй» (автор Юлія Пігель) та Ельзи з опери Р. Ваґнера «Лоенґрін» (автор Олена Томин). На виставці у Вінниці представлено більше 100 експонатів. Всі ці матеріали дають відвідувачам можливість краще пізнати велич і надзвичайний талант однієї з найвідоміших оперних співачок кінця ХІХ – початку ХХ ст.

Виставка працюватиме до 26 квітня 2018 р.