12 квітня о 14:00 у Вінницькому обласному художньому музеї відбудеться презентація виставки живопису «Сорока Микола & Химерні Екзоти». Експозицію складуть близько 30 творів живопису та інсталяції вінницького митця. Це будуть експериментальні дивовижні звуко-кольорові субстанції.

Живописна проекція умонастроїв та спостережень митця, що розглядаються в екзотичних формах та структурах, пов'язана з старовинною метафізичною традицією перевтілення знань у візуальну символічну мову. Концепція творів художника забарвлена «поетикою невидимого» і естетичною оцінкою чудернацького та химерного символізму. Частоти римованих плям поєднуються з фігуральним рухом площин, i в деяких намальованих на полотні тлумаченнях наче починається гротескний діалог невідомих частинок всесвіту. Образно-парадоксальне сприйняття художника в авторських інтерпретаціях породжує живописні притчі. Це міфологія, яка нічого не пояснює, але звертає увагу на самодостатність творчих пошуків автора.

Микола Сорока отримав професійну освіту у Вінницькій дитячій художній школі, згодом навчавсь у Дніпропетровському художньому училищі, пізніше – у Львівській академії мистецтв. Ще під час навчання вів активну виставкову діяльність. Його персональні виставки проходили у Кракові (Польща), Карміелі (Ізраїль), Клівленді (США) та, звичайно ж, в Україні, усього їх – 17. Нині картини вінницького живописця знаходяться в галереях та приватних колекціях України, Австралії, США, Німеччини, Польщі, Чехії, Ізраїлю, Португалії.

Виставка «Химерні екзоти» викличе інтерес передусім своїми «химерами», стане предметом дискусій, буде поживою для власних роздумів та трактувань «екзотів», витворених розкутою уявою Миколи Сороки.