В рамках тривалого виставкового проекту Вінницького обласного краєзнавчого музею «Молоді митці Вінниччини», до якого з минулого року долучилися і учні Вінницької дитячої школи мистецтв, 12 квітня 2018 р. в академічній залі музею відбулася презентація виставки «Натхнення майстра у творчості учнів. Майстерня Р. Іваненко», що розпочинає цикл з шести виставок, присвячених творчій та педагогічній діяльності шести викладачів образотворчого мистецтва Вінницької дитячої школи мистецтв.

За задумом організаторів цикл має розкрити мистецькі уподобання, самобутній талант, неповторну авторську манеру кожного з педагогів відділення, їх вміння зацікавити дітей та прищепити любов своїм вихованцям до різних видів художньої діяльності, жанрів та технік, що розширює можливості творчої реалізації. Першою стала виставка чудової художниці і педагога, майстрині пастельної техніки Р. Іваненко та її учнів. Захопленість вчителя технікою пастелі, досконала вправність у використанні цього складного матеріалу давно стали прикладом для юних художників. На виставці експонуються понад 30 творів, серед яких роботи і нинішніх учнів і тих, хто навчався у попередні роки.

Раїса Федорівна Іваненко протягом 14 років працює у Вінницькій дитячій школі мистецтв на відділенні образотворчого мистецтва. Вона закінчила Косівський технікум народних художніх промислів імені В. Касіяна та Львівський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва. Кераміст за фахом, майстриня з певного часу захопилася дивовижною за своїми можливостями технікою пастелі, у якій, за її словами, можна виразити все.

Пояснюючи популярність пастелі у своїх учнів Р. Іваненко наголошує на її подвійній природі. Пастель водночас графічна і живописна, у ній поєднуються лінія і колір, нею можна малювати і писати. Класична техніка пастелі (м’яких кольорових олівців) ніби створена для передачі найтонших нюансувань, проте і сама Раїса Федорівна, і її підопічні віддають перевагу олійній пастелі, яка візуалізує реальність та фантазію найбільш повно і соковито.

Твори олійної пастелі складаються з безлічі барвистих шарів, що просвічують один крізь інший, не зливаючись і не притушуючи кольори, що збагачуються ще й тоном основи. У яскравих і насичених гармоніях постає краса та таємничість природи в пейзажах та натюрмортах, лірична сутність людської душі у портретах.

Тонке відчуття кольору, композиції та самого матеріалу, яким володіє художниця, вона передає і своїм учням, допомагає їм розкрити глядачеві своє захоплення невловимою красою кожної миті буття, стану природи або буяння дитячої фантазії.

Виставка «Натхнення майстра у творчості учнів. Майстерня Раїси Іваненко» триватиме протягом 12 – 23 квітня.