Іван Іванович Горобчук – майстер народного малярства, живописець, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України з 2004 року, голова обласного осередку НСМНМУ з 2010 року.

Народився Горобчук І.І. 17 грудня 1957 року в селі Мончині Погребищенського району Вінницької області в сім'ї сільських трудівників. Ще хлопчиком захопився малюванням, а в юності наполегливо самотужки вивчав ази живописного мистецтва.

Активна діяльність Івана Горобчука розпочинається у 1987 році. Саме з того часу картини митця постійно виставляються на обласних, міжрегіональних та всеукраїнських виставках образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

Творчості Горобчука І.І. притаманна соковитість кольору, вміння декоративно вирішувати площинні зображення, що робить його картини надзвичайно живими і цікавими.

Феномен Івана Горобчука, як митця полягає в тому, що він вирізняється серед інших своїм великим працелюбством. Про що говорять щорічні персональні виставки майстра. Шанувальники творчості митця пам’ятають його персональні виставки в нашій Світлиці: «Народне малярство в мізансцені» (2006 р.) ; «За покликом серця» (2007р.); «Духовність і митець» (2008 р.); «Козак Мамай» (2009); «Іконопис з майстерні Івана Горобчука» (2010 р.); «Художник і образ» (2012 р.); «Митця народного духовнії святині» (2013 р.); «Роде мій подільський» (2014 р.); „ Мінорний настрій. Етюди" ( 2015р.). А взагалі на рахунку Івана Горобчука, це вже 27 персональна виставка. Наполегливо працюючи на ниві образотворчого мистецтва вже біля 40 років, Іван Іванович має у своєму творчому доробку понад 2000 картин, які, крім персональних, презентувались на міжнародних, всеукраїнських та обласних виставках. Його роботи, виконані в техніці народного малярства, насичені світлою радістю доброти людської, зберігаються в музеях і приватних колекціях.

Експозиція нинішньої персональної виставки Івана Горобчука складається з 32 робіт, списаних з всесвітньовідомих образів і є його філософським баченням християнського світу, взаємозв’язоком української національної культури і православної віри. В цих роботах митець використовує традиційні та авторські техніки, інтуїтивно гармонізуючи твори і відчуває ту мить, коли рухи пензля творять у поєднанні з душею, народжуючи шедеври сакрального мистецтва.

Цей мистецький проект, Горобчук І.І. присвячує 1030-річчю хрещення Київської Русі. Представивши нашому погляду Святі образи, які пробуджують найкращі властивості людської душі, митець дає нам можливість доторкнутися до духовної скарбниці нашого народу, шедеврів сакрального мистецтва.

 Експозицію виставки створили:

  • Іван Горобчук, автор виставки (мистецький проект «Духовний світ митця»);
  • Олександр Барнасюк, провідний методист з образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ОЦНТ; 

Ведуча відкриття виставки

  • Любов Гричанюк, зав.відділом народної творчості та аматорського мистецтва ОЦНТ.

 У програмі відкриття виставки: 

Виступи:

  • Цвігун Тетяна Омелянівна, директор ОЦНТ, заслужений працівник культури України;
  • мистецтвознавці обласного краєзнавчого музею;
  • майстри Вінниччини.

 Концертна програма:

  • струнний квартет зразкового аматорського ансамблю скрипалів старших класів Вінницької ДМШ № 1 (керівник - Людмила Громова)
  • поетеса Жанна Дмитренко.

 Виставка працюватиме до 19 травня 2018 року