В малій виставковій залі розпочала роботу виставка «З МУЗЕЙНОЇ СКАРБНИЦІ» – з серії виставкових проектів «Раритети Вінницького обласного краєзнавчого музею» до 100-річчя музею! На ній представлено 306 експонатів – унікальні археологічні знахідки, дорогоцінні ювелірні вироби різних періодів, сакральні предмети релігійних конфесій Поділля, коштовні твори декоративно-прикладного мистецтва, вишукана порцеляна Європи і України.

Археологічна збірка музею налічує 18 124 одиниць зберігання та репрезентує минуле краю від доби пізнього палеоліту до пізнього середньовіччя. Серед представлених на виставці експонатів найдавніші на Вінниччині прикраси та предмети побуту трипільської культури IV-III тис. до н. е.) та доби бронзи (XV-Х ст. до н. е.). Розкопки кургану періоду ранньої бронзи (ІІІ тис. до н. е.) біля с. Пороги Ямпільського р-ну надали унікальний матеріал: кістяк жінки, руки якої були вкриті татуюванням, яке з часом перейшло на кістки і збереглося до нашого часу.

Надзвичайно яскравою є колекція сарматського золота. Вона демонструє всю велич естетики звіриного стилю. На особливу увагу заслуговує комплекс прикрас, знайдених у похованні сарматського можновладця, який, на думку вчених, є відомим в історії сарматським царем Інесмеєм (І ст. н. е.).

З коштовностей середньовічної доби на виставці представлено ливарні форми з комплексу ювелірної майстерні V-VІ ст., розкопаної поблизу с. Бернашівка Могилів-Подільського р-ну, що надав можливість відстежити окремі риси спадкоємності у ювелірному мистецтві слов’ян впродовж усього І тис н.е. Давньоруські коштовності представлені срібними прикрасами з городища літописних племен уличів Х ст.

Військовими артефактами археологічна колекція музею поповнилася завдяки випадковим знахідкам. До таких предметів належить, зокрема, меч «в півтори руки» ХІІІ-XVI ст., виявлений в с. Якушинці поблизу Вінниці, та парадний шолом-кабасет кінця XVI – початку XVII ст., знайдений в околицях м. Могилева-Подільського. Ці предмети були ще й ознаками високого статусу їх власників. До XVII ст. належить фрагмент монетного скарбу з с. Велика Бушинка Немирівського р-ну.

Колекція культових предметів Вінницького обласного краєзнавчого музею нараховує понад 600 одиниць зберігання. Переважно це пам’ятки православних, католицьких, старообрядницьких та юдейських громад, що впродовж багатьох століть проживали на теренах сучасної Вінниччини. На виставці представлені православні ікони та срібні шати до них, старообрядницькі металеві литі ікони, складні та хрести, обрядовий посуд європейських майстерень, юдейська тора з оксамитовим вишитим чохлом та короною на неї (Кетер-Тора) початку ХХ ст., увінчану символічним розкритим гранатом.

Колекція пам’яток декоративно-ужиткового мистецтва музею нараховує понад 3 500 предметів. Зокрема, у музеї зберігаються предмети побуту, деталі одягу та аксесуари заможних верств ХІХ – початку ХХ ст. Поважне місце у музейному зібранні посідають колекції порцеляни ХVІІІ–ХХ ст. (Німеччини, Англії, Франції, Австрії). Дивують витонченістю кришталеві вироби ручної обробки, а саме графин початку ХХ ст. (Німеччина) зі срібними ручкою й кришкою та гравіруванням.

Музей має досить велику колекцію срібних речей ХVІІІ – початку ХХ ст. Окреме місце посідає срібна парадна булава початку ХІХ ст., що, ймовірно, була замовлена нащадками політичного діяча Польщі ХVІ ст. Яна Замойського на згадку про видатного пращура. Чільне місце належить скарбу столового срібла – в експозиції 83 з 192 предметів (виделки, ножі, ложки, таці, блюда тощо). Клад знайдений у 1985 р. під час будівельних робіт у м. Вінниця і, ймовірно, належав родині Ґрохольських, власників маєтку у П’ятничанах. Всі речі виготовлені у різноманітних стилях переважно польськими та українськими (київськими) майстрами, зокрема, Я.-Г. Шлаубітцем, Я.-М. Шварцом, К.-Ф. Мальчем, А. Равичем, Й. Маршаком.

Емоційного акценту експозиції надають твори на історичну тему вінницьких художників В. Овраха, О. Рожкова, І. Попенко, О. Никитюка.