(22.10.1811 - 31.07.1886)
Композитор, піаніст, педагог, диригент, публіцист, один з найвидатніших представників музичного романтизму, засновник угорської композиторської школи.

Ліст був славетним виконавцем, знаним по всій Європі завдяки своєму феноменальному піанізму і неперевершенному вмінню організовувати видовищні концертні програми. Сьогодні Ференца Ліста вважають одним із видатніших піаністів в історії, незважаючи на те, що жодного запису гри Ліста не існує. Вплив фортепіанного стилю Ліста відчутний до сьогодення. Також Ліст зробив вагомий внесок у розвиток романтичної музики взагалі, ім\'я Ліста пов\'язано з винаходом жанру симфонічної поеми.

Ференц Ліст був першим піаністом, який виступав із сольними концертами, якими він заслужив визнання як професіоналів так і широкої публіки. В той же час він був надзвичайно великодушною людиною — він не шкодував часу і коштів, допомагаючи жертвам стихійних лих, сиротам, багатьох талановитих студентів він вчив безкоштовно. Також Ференц Ліст сприяв фонду пам\'яті Бетховена та пожертвував значні кошти на відкриття консерваторії в Будапешті.

Велика кількість його фортепіанних творів увійшла до традиційного репертуару, зокрема Угорські рапсодії, Соната сі-мінор та два фортепіанних концерти. Також Ф. Ліст зробив численні фортепіанні транскрипції популярних сцен із опер, симфоній, каприсів Паганіні та пісень Шуберта. Окремі фортепіанні твори Ф. Ліста вважаються найвищим випробуванням фортепіанної майстерності. Також Ф. Ліст був автором великої кількості хорової, вокальної та симфонічної музики. Органні твори Ф.Ліста посіли чільне місце у репертуарі органістів.

В Немирові дав один із своїх останніх концертів. У Вороновиці знаходився маєток Кароліни Вiтгенштейн, якій Ліст присвятив всі свої симфонічні поеми. Саме там він написав п\'єси для фортепіано на теми українських пісень "Ой, не ходи Грицю", "Віють вітри, віють буйні" та інші.