Вишиванки всього світу – святкують: 21 травня міжнародний день традиційного українського одягу

Всесвітній день вишиванки сьогодні відзначають й  українці, які живуть в різних кінцях світу. Мешканців Парижу, Канади, Португалії, Бельгії, Арабських Імератів, Великої Британії, Угорщини та з десятка караїн об’єднала засновниця Всесвітнього Дня вишиванки Леся Воронюк.  

14 років тому у Чернівцях, тоді ще студентка, Леся запропонувала своїм одногрупникам усім в один день одягнутися у національний одяг. Ідею підтримали, і так, за роки, свято набуло світового масштабу.

За тисячі кілометрів дівчина зібрала однодумців на онлайн зустріч та обговорення як святкують День вишиванки за кордоном 

«В нас День вишиванки починається з вишиванки. Ми одягаємо її куди б ми не ішли: на роботу, на навчання, до лікаря, просто прогулятись і фото виставляємо в соцмережі», - розповіла представниця союзу українок  з Бельгії Наталія Осташ.

Також, учасники святкової онлайн конфренції розповіли, що в країнах, де вони наразі живуть, поважають українські народні традиції та постійно долучаються до патріотичних заходів, які влаштовують наші земляки.

«В нас діє 14 різних громад і ми відзначаємо Дні вишиванки. Це відбувається в Стамбулі, в Бурсі, в Ізмірі. 2015 року ми влаштовуємо ходу у вишиванках, дефіле, в 2019 проводили святковий світанок у вишиванках. Майстрині вишили рушник єдності довжиною близько 6 метрів», - розповіла Олена Топча про святкування українців в Туреччині.


Теги: вишивання

Переглядів: 2816
Поширень: 0

Останні новини