З 1 червня вінницькі малюки зможуть відвідувати дитячі садочки

З наступного тижня розпочнуть роботу дитячі садочки міста, але перед цим їхню готовність до відкриття перевірить спеціальна комісія. Наразі весь персонал закладів дошкільної освіти проходить медогляд та тестування на коронавірус. Розконсервовано фільтри води та взяті проби для лабораторної перевірки якості очистки. Готуються дезінфекційні засоби та бактерицидні лампи. Відпрацьовано механізм температурного скринінгу дітей й персоналу та нові правила перебування у садку. Про це під час онлайн пресконференції повідомила директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко.

 «Перед тим, як відкрити дитячі садочки, потрібно провести відповідні підготовчі заходи, щоб робота була організована відповідно до всіх санітарно-гігієнічних вимог під час епідемії. Працівники закладів дошкільної освіти мають пройти медичний огляд. Міський голова Сергій Моргунов дав доручення виділити кошти на медичний огляд більш ніж 2300 працівників та проведення тестування на наявність коронавірусу. Це дуже правильна позиція, адже ми повинні бути впевнені, що люди, які ідуть працювати з дітьми, не інфіковані, адже хвороба може мати й безсимптомний перебіг», – каже Оксана Яценко.

Також директорка департаменту освіти розповіла, що наразі триває робота по забезпеченню закладів необхідними дезінфікуючими мийними-антисептичними засобами. «До списку необхідних засобів ми внесли безконтактні термометри у тих закладах, де їх не було, та бактерицидні лампи, які необхідні для дезінфекції приміщень. Також потрібно провести підготовку території та приміщень закладів до відкриття, здійснити гігієнічну та санітарну обробку.  За рекомендаціями міського управління Держпродспоживслужби а також головного санітарного лікаря у групах не повинно бути м’яких іграшок та килимів з довгим ворсом, кімнатних рослин і декоративного оздоблення на стінах з м’яких тканин. Також потрібно придбати продукти харчування, адже заклади дошкільної освіти не працювали два з половиною місяці, і рішенням виконкому наявні на час карантину продукти були передані у медичні установи», – каже Оксана Яценко.

Враховуючи такий значний обсяг робіт, відновлення освітнього процесу буде відбуватись поступово – не всі садочки запрацюють з першого червня, а тільки ті, які будуть до цього готові. Про готовність закладів має засвідчити комісія з працівників Держпродспоживслужби та департаменту освіти, яка має перевірити виконання усіх вимог і підписати відповідний акт.

Також Оксана Яценко розповіла про особливості прийому дітей. На вході до закладу медична сестра робитиме дітям температурний скрінінг та записуватиме покази у журнал. Якщо температура не перевищує 37,2 і відсутні ознаки респіраторних захворювань, дитину передають вихователям у групу. Проходитимуть температурний скринінг і всі працівники садку. Так само всі працівники, які приходять у заклад, мають пройти скрінінг. Протягом для температуру будуть міряти і у дітей, і у дорослих кожні 4 години

«Зараз літо і ми будемо організовувати освітній процес так, щоб діти більше перебували на свіжому повітрі. А лише сон та прийняття їжі буде відбуватися у приміщенні, де мають робити вологе прибирання та дезінфекцію бактерицидними лампами. Працівники закладу мають бути у масках і змінювати їх згідно з правилами. Має бути передбачено контейнери для утилізації засобів індивідуального захисту і всіх речей, якими здійснюється дезінфекція», – каже Оксана Яценко.

Директорка департаменту освіти наголосила, що кількість дітей у групах буде обмежена, тому що відповідно до рекомендацій від міського управління Держпродспоживслужби, між ліжечками у спільні відстань має бути не менша метра. Особливі вимоги до розташування столів, за якими діти харчуються.

«Кількість дітей за столиком під час харчування має бути обмежена: не більше двох дітей по діагоналі, відстань між дошкільнятами має бути не менше метра. Наповненість груп залежатиме від розміру приміщень. Ми зробили моніторинг батьків щодо потреби у відвідуванні садочків дітьми. З’ясували, що 45% батьків мають намір приводити дитину в заклад. Першочергове право на відвідування садочків має бути у дітей працівників медичних установ, правоохоронних органів, працівники, які забезпечують роботу критичної інфраструктури міста під час карантину, і батьки, які працюють і не мають з ким залишити дитину. Я хочу попросити вінничан дуже виважено поставитись до нових умов, оскілки це все-таки не відновлення повноцінної роботи закладу. Ми працюватимемо в умовах адаптивного карантину. Тому якщо є можливість залишити дитину вдома, не потрібно поспішати віддавати її в садочок. Карантинний час мине, і заклади дошкільної освіти відновлять свою роботу у повноцінному режимі. А зараз потрібно забезпечити місцями в дитячих садочках тих малюків, батьки яких цього дуже потребують», – зазначила Оксана Яценко

Крім цього є ряд обмежень, які не дозволяють у повній мірі відкрити садочки, наприклад, – це обмеження, які стосуються виходу на роботу людей з хронічними захворюваннями і людей 60+. Тому можливості відкриття кожного садочка  буде розглядатися комплексно. Якщо умови не відповідатимуть вимогам від Міністерства охорони здоров’я, Державного санітарного лікаря і міського управління Держпродспоживслужби садочок або кілька груп у ньому працювати не зможуть. 




Переглядів: 4615
Поширень: 3

Останні новини