Майбутні мами, зареєстровані як ФОП, мають право на оплачувану декретну відпустку

Розповідаємо, як можна оформити виплати. 

Допомогу по вагітності виплачує Фонд соціального страхування з тимчасової непрацездатності. Головна умова для отримання — відсутність заборгованості чи штрафів зі сплати єдиного соціального внеску.

Щоб отримати виплати, потрібно підготувати документи та особисто звернутися до Фонду соцстрахування за місцем реєстрації ФОП

Вам знадобляться:

листок непрацездатності (його видає лікар приблизно на 30 тижні вагітності) заява-розрахунок, у якій обчислена сума декретних (завантажити можна тут) довідка про сплату ЄСВ за останні 12 місяців, включно з місяцем виходу у декрет (замовити можна онлайн у кабінеті платника податків або особисто у податковій) номер банківського рахунку для соціальних виплат (для підприємців) паспорт, податковий номер, трудова книжка (за наявності), виписка з Єдиного державного реєстру

Розмір допомоги залежить від кількості днів відпустки та розміру ЄСВ, який сплачувала жінка-ФОП. Чим більша була сума ЄСВ, тим більшою буде допомога сума декретних виплат.

Зверніть увагу! Жінка-ФОП не звільняється від сплати ЄСВ на період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Проєкт єМалятко реалізується Програма EGAP (впроваджується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC).



Переглядів: 4829
Поширень: 0

Останні новини