Сергій Моргунов: З жовтня ми збільшуємо зарплати лікарям, медсестрам та санітаркам, які працюють в стаціонарах з хворими на COVID-19

Сьогодні, 9 жовтня, відбулась позачергова сесія Вінницької міської ради, яку скликав міський голова Сергій Моргунов для прийняття невідкладних рішень, пов'язаних із 2-ю хвилею епідемії коронавірусу в Україні. На ній депутати підтримали ініціативу мера щодо підтримки медичних працівників, які працюють з хворими на коронавірус, та забезпечення закладів всім необхідним для лікування вінничан: ліками та обладнанням. Вже в цьому місяці лікарі, які безпосередньо надають медичну стаціонарну допомогу хворим з COVID-19, отримають доплату до зарплати у розмірі 15 тисяч гривень, медичні сестри – 10 тисяч гривень, а молодший медичний персонал – 8 тисяч гривень.

Україна з кожним днем б'є нові антирекорди по захворілим на COVID-19. У Вінниці також постійно збільшується кількість інфікованих коронавірусом. Багато пацієнтів потребують стаціонарного лікування та кисневої підтримки. На сьогодні є потреба у збільшенні кількості «ковідних» команд для роботи в стаціонарах. Медики, які працюють у таких умовах, мають муніципальну доплату до заробітної плати, починаючи з березня.

Разом з тим, щоб додатково підтримати медичних працівників, які стоять «на передовій» у боротьбі з хворобою, було вирішено ще більш суттєво збільшити розмір муніципальної надбавки з бюджету громади. Для схвалення необхідного рішення сьогодні відбулась позачергова сесія міської ради, на якій депутати й розглянули це питання.

«Буду відвертим: ситуація з формуванням додаткових медичних «ковідних» команд у нас сьогодні напружена. У нас залишаються відкритими 16 вакансій лікарів,14 – медсестер, 19 – молодшого персоналу. Тому уже з жовтня я пропоную встановити розмір додаткових щомісячних спеціальних муніципальних надбавок для медичних працівників стаціонарів, які лікують пацієнтів на COVID-19: лікарям  +15 тис. грн, медичним сестрам +10 тис. грн, молодшим медичним сестрам (санітаркам) +8 тисяч. Ці муніципальні надбавки, на нашу думку, дозволять додатково підтримати наших медиків, які «на передовій» ще з березня. Також це стимул для працівників інших закладів переходити до нас і працювати в «ковідних» командах», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Вже у жовтні, наприклад, молодий лікар-спеціаліст разом із цією муніципальною доплатою у розмірі 15 тисяч гривень матиме нараховану зарплату у розмірі 36 995 грн. Лікар вищої категорії, відповідно, більше – 42 764 грн.

Зарплата медичних сестер складатиме: без категорії – 28 877 грн, з вищою категорією – 31 405 грн. Молодший медичний персонал (санітарки) з муніципальною надбавкою у 8 тисяч гривень матимуть нараховану зарплату в розмірі 25 627 грн. Щомісячний фонд на виплату цих муніципальних надбавок складатиме 7,5 млн грн, до кінця року в бюджеті буде передбачено 22,6 млн грн.

«Крім того, я пропоную дати спеціальну надбавку асистентам кафедри інфекційних хвороб медичного університету ім. Пирогова. Вони на чолі з Ларисою Мороз з самого початку працювали у нашій першій міській лікарні та розробили протокол лікування COVID-19, який згодом був поширений на всю Україну. На жаль, за рахунок держави їм ніяких надбавок ніхто не давав. Я переконаний, що ми також маємо їх підтримати, бо вони так само боролися разом з лікарями за здоров'я вінничан і так само хворіли», – додав Сергій Моргунов.

Також депутати міської ради схвалили рішення, яке дозволить розширити ліжковий фонд міста, закупити додаткове обладнання та засоби захисту.  

«Ми працюємо над подальшим розширенням ліжкового фонду у межах можливостей міської системи охорони здоров'я вторинного рівня. Зараз триває капремонт частини третього поверху МКЛ №3, де будемо облаштовувати ще 45 ліжок. Крім того, в рамках нашого плану заходів розгортання закладів другої хвилі – для лікування хворих на коронавірус вінничан залучаємо 1-й пологовий будинок, де можна розгорнути 110 ліжок. Але спочатку потрібно прокласти кисневу мережу», - сказав мер Вінниці.

Директор департаменту охорони здоров'я міської ради Олександр Шиш зазначив, що 1-й пологовий будинок не закривається. «Пологове відділення, яке знаходиться на третьому поверсі, працюватиме. І матиме окремий вхід. Ми плануємо розгорнути місця для хворих на КОВІД у вільних приміщеннях, які зараз не задіяні через те, що призупинена планова госпіталізація відповідно до вимог «помаранчевої» зони. Це перший, четвертий і частина другого поверхів, які зараз пустують. В пологовому будинку є кисень. Ми маємо можливість розвести кисневу магістраль і облаштовувати там 128 кисневих точок. А жіночу консультацію 1-го пологового ми розмістимо поруч - в ЦПМСД№3, забезпечивши для жінок окремий вхід. Тобто вагітним вінничанкам, які проживають на Вишеньці, не потрібно буде їхати на Старе місто чи на Замостя для спостереження у свого дільничного акушер-гінеколога», - розповів Олександр Шиш

Разом зі розширенням кількості ліжок в міських закладах для лікування хворих на COVID-19 є потреба закупити додаткове обладнання. А також медикаменти для хворих вінничан.   

«Потреба по обладнанню прорахована – разом це 38,1 млн грн. Сюди входить 16 СІПАП, монітори для спостереження стану пацієнта і 16 апаратів ШВЛ. Під час першої хвилі епідемії ми закупили 11 апаратів штучної вентиляції легень. І зараз загалом маємо у наших закладах 59 ШВЛ. Також нам необхідно придбати ліжка – люди мають лежати на нормальних правильних медичних матрацах із чистою білизною. Також я пропоную закупити відповідні медичні ліжка, матраси, подушки і відповідно два комплекти білизни до кожного ліжка. Засоби індивідуального захисту для «ковідних» команд - деззасоби, медикаменти для пацієнтів. Ми маємо забезпечити всі заклади медикаментами. Потреба до кінця року за підрахунками спеціалістів складає 20 млн грн. Ми маємо створити усі умови для роботи медичних працівників. З іншого боку – забезпечити вінничан, які потрапляють до лікарень з КОВІДом, ліками та нормальними умовами. Кожен вінничанин важливий!», - підкреслив Сергій Моргунов.

Загалом ухваленими на позачерговій сесії міської ради рішеннями щодо протидії 2-й хвилі епідемії коронавірусу у Вінниці з бюджету міста на це спрямовано 83 млн. грн. 




Переглядів: 5857
Поширень: 4

Останні новини