Театральна прем’єра: вінницька інтерпретація рок-історії про Жанну д’Арк

85-й сезон у Вінницькому обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Миколи Садовського відкриє дуже незвична і яскрава прем’єра. І. судячи з того, що розповіли актори та режисер зайняті у виставі, перша в нашому театрі рок-опера стала цікавим досвідом для них самих. А значить точно стане несподіваним відкриттям для глядачів. Спішіть бачити. Вже 19 і 20 вересня. Квитків лишилось обмаль.

Отже, відому українську рок-оперу «Біла ворона» ставить Тарас Мазур, а головну роль грає Ольга Буга. Одна з аншлагових постановок (зокрема театральної компанії «Бенюк і Хостікоєв») розповідає про подвиг відомої француженки, що очолила свій народ у визвольній боротьбі проти англійського поневолення під час Столітньої війни. Тема війни і революції звучатиме у цій постановці в унісон з реаліями сьогодення, і на суд, самозречення, моральні та фізичні муки Орлеанської діви сучасні вінничани дивитимуться очима людей, які пройшли Революції Гідності та продовжують боротьбу з російською окупацією.

Історія «Білої ворони», яка була піднесена народом і ним же знищена актуальна завжди. На які думки та висновки наштовхне глядачів вінницька інтерпретація побачимо вже скоро. А вже зараз відомо, що вистава матиме складні масштабні декорації і рухому сцену (художник-постановник – Анна Духовична), цікаву роботу світла, чимало звукових ефектів і непересічну хореографію (балетмейстер-постановник – заслужена артистка України Діана Калакай).


Володимир Лозовський і Таїса Славінська

Тарас Мазур і Анна Духовична

Актори твердять що їм було важко й водночас цікаво грати співаючи, поєднувати драму з музикою і музикою доволі важкою, енергійною. «Музика у цій виставі мов внутрішній пульс», – говорить Народний артист України Валерій Прус, який грає єпископа Кашона, що очолював трибунал, який засудив героїню до спалення.


Майже вся трупа театру задіяна у виставі

Рок-опера відомого театрального експериментатора режисера Тараса Мазура обіцяє стати подією сезону. Актори і режисер чекають як рок-оперу сприйме публіка. «Це моя спроба зрозуміти те, що відбувається зараз у нашому суспільстві», – говорить режисер, а виконавиця ролі Жанни д’Арк Ольга Буга наголошує, що у виставі важлива не історична канва, а скоріше намагання показати як проявляється характер героїні, яким є протистояння особистості і мас.


Тарас Мазур

Ольга Буга

Драматична поема була створена Юрієм Рибчинським ще в часи Перебудови і тоді ж покладена на музику композитора Геннадія Татарченка (автори обіцяли приїхати до Вінниці на виставу 20 жовтня). Вперше рок-оперу поставили у Києві ще у 1989, нової популярності вона набула після Помаранчевої революції, адже паралелі з історією України у ній прозорі: «Що робить за одну добу народом боязку юрбу? Свобода!», – викрикує Жанна д’Арк. Актор, що гратиме нареченого Жанни – Максим Какарькін – ще юнаком заслуховувався цією рок-оперою на платівці, тому сам прагнув виконати будь-яку роль у виставі.


Анатолій Вольський у ролі Карла і Максим Какарькін у ролі Жульєна

Крім гучної прем’єри у театру ще чимало цікавих новин. Директор театру Володимир Лозовський відзначає зміну підлоги на першому поверсі, яку стелили ще полонені німці у 1948 році та незначне підвищення цін на квитки, а головна режисерка Таїса Славінська запевняє, що наступними прем’єрами будуть комедії, на які глядач йде більш охоче. А ще режисерка відзначає, що 29 вересня буде ювілейний 200-й показ вистави Оксани Бандури на малій сцені «Я б тобі небо прихилив…» – ця вистава, що йде вже 6 років, найбільш запрошувана і улюблена глядачами за останні часи.


З гастрольних новин: скора поїздка на фестиваль до Кропивницького з виставою «Ассо та Піаф», а у Дніпрі 1 жовтня побачать нашу непересічну версію «Ідіота». В планах також гастрольний тур містами України з виставою, що присвячена долі Квітки Цісик.

З найближчих прем’єр: на малій сцені вже 1 листопада презентують несмішну комедію «Селфі зі склерозом» (режисер – народна артистка України Т. Славінська, художник – Т. Гусева-Ковтун), а 17 грудня для малих і дорослих пропонують казку і це буде «Русалонька» у постановці Григорія Сиротюка по інтерпретації казки Андерсена вінницькою авторкою Тетяною Гала-Булгаковою.



Переглядів: 4628
Поширень: 0

Останні новини