Рая пішла до раю. 19 вересня у Вінниці оголошено День жалоби

Ввечері 17 вересня 2018 року не стало Раїси Панасюк.

Не стало Душі міста, людини з великим неосяжним серцем.

Вінниця втратила надзвичайно світлу, відкриту, порядну та розумну жінку, яка усіх любила, яка бажала усім добра, яка все своє життя хотіла зробити світ кращим. 

Небагато людей знали про її біль, проблеми, труднощі та переживання. Всі завжди бачили посмішку і неймовірну доброту, чули слова розуміння, співчуття та вдячності. 

Раїса Панасюк з дитинства була прикута до візка. Але це жодним чином не стримувало її бажання вчитись, самореалізовуватись і змінювати світ навколо себе на краще. 

Свою першу вищу освіту Раїса здобула в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка на факультеті журналістики. Потім оволоділа спеціальністю психолога. А з 2016 року Раїса Панасюк була аспіранткою Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського.

Вона вірила, що мрії збуваються і з великим трепетом повторила ці слова на відкритті Міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія». Цей унікальний для України заклад, в якому знаходять допомогу, підтримку і можливість реабілітації люди з інвалідністю, став проривом для Вінниці і великою мірою – особистою заслугою Раїси Панасюк.

Минулого року Раїса Панасюк отримала звання Почесної громадянки міста Вінниці та була запрошена Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом працювати в команді Кабінету Міністрів України урядовою уповноваженою з прав осіб з інвалідністю.

Її внесок у розвиток Вінниці важко оцінити. Вона навчила по-іншому ставитись до планування міського простору та враховувати потреби людей з інвалідністю. Саме вона стала ідеологом перетворень Вінниці на зручне та комфортне для усіх місто, зокрема, для маломобільних мешканців. Це вона тестувала громадський транспорт, щоб визначити слабкі місця і щиро раділа, коли з’явились перші низькополі автобуси, тролейбуси і трамваї. Саме Раїса Панасюк звертала увагу комунальних служб на необхідність облаштовувати пандуси усюди, де це можливо, і Вінниця була серед перших міст України, де почали з’являтись такі норми. І ще багато «це вона…» можна згадувати і говорити. Бо ця жінка віддала своє серце іншим, зробила величезний внесок у те, щоб життя людей з інвалідністю було легшим і більш комфортним у нашому місті. 

На превеликий жаль, Раїса Панасюк не встигла реалізувати усі свої плани і задуми, 17 вересня передчасно перестало битись її серце.

Але пам’ять про неї буде жити вічно. Вінничани назавжди запам’ятають її посмішку, щирість, сердечність, відданість та її життєстверджувальні слова:  «Навіть коли здається, що ти не можеш, ти все одно можеш, треба пробувати».

Глибокий біль втрати відчувають усі, хто знав Раїсу Панасюк, хто з нею спілкувався, хто реалізовував разом проекти, хто пліч-о-пліч піклувався про людей з інвалідністю. 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, Вінницька міська рада, члени виконавчого комітету міської ради глибоко сумують від втрати. 

Світла пам’ять про Раїсу Панасюк назавжди збережеться в наших серцях.

У зв’язку з передчасною смертю 19 вересня у Вінниці буде оголошено День жалоби. Попрощатись з Раєю усі - хто її знав, шанував та цінував цю неймовірно світлу людину - зможуть у Будинку офіцерів. Прощання розпочнеться о 14-й годині.




Переглядів: 6363
Поширень: 8

Останні новини