Близько п’яти тисяч хасидів приїхали на Вінниччину

Близько п’яти тисяч хасидів приїхали у смт Брацлав для того, щоб відвідати стародавню могилу засновника династії Брацлавих хасидів - Натана.

Щороку на Вінниччину приїжджає не мало хасидів, щоб помолитися на могилі засновника брацлавського хасидизму рабі Нахмана, який жив у XVIII-XIX століттях. Не приїжджали лише минулого року через протиепідемічні заходи.

Могила Натана Штернгарці у Брацлаві знаходиться на пагорбі, з якого відкривається неймовірний краєвид на Південний Буг.

«А от перед Уманню у них вже склалась така традиція, що спочатку заїжджають у Меджибіж на Хмельниччині, потім у Брацлав до могили Натана, яка тільки й цікавить хасидів у нашому місті. Позавчора їх було дуже-дуже багато. Якщо в Україну прибуло десь з 20 рейсів з паломниками. У нас зупинилося їх не менше п’яти тисяч. Пробули недовго, але сміття залишили чимало. Довелось прибирати та прибирати. У кафе, що знаходиться поряд з єврейським кладовищем, купували лише воду і каву. Якщо води брали мало, то «американо» замовили більше сотні чашок. Чому не замовляли нічого їсти? Бо для того, аби їм щось приготувати, необхідний дозвіл, ну, ніби ліцензію від рабина на кошерну їжу. Іншої вони не вживають. Колись старе кафе, яке також працювало неподалік, мало такий дозвіл. Але нині закрите. Тому хасиди взяли з собою їжу, яку видали у Меджибожі, от ці всі контейнери, пакети і привезли до нас» 

-розповіла для Вінниця.info місцева жителька Руслана.

Філософія хасидської релігії полягає в тому, що цадик (мудрець у перекладі) є посланцем Бога, тому могила Натана Штернгарца у Брацлаві - святе місце для хасидів, вони вірять, що там збудуться всі їх мрії.


Теги: хасиди

Переглядів: 2633
Поширень: 1

Останні новини