Чим небезпечний плеврит і як з ним боротись? Розповідає лікар-пульмонолог у Вінниці

Про таке небезпечне захворювання як плеврит, мабуть, чули далеко не всі, хоча воно й досить розповсюджене. Виникає плеврит на фоні інших серйозних патологій і лікується виключно в стаціонарних умовах.

Причиною виникнення плевриту можуть стати як недоліковані грип і пневмонія, так і онкологічний процес, а ще цироз печінки, панкреатит і, звичайно, COVID-19.

Ми запитали лікаря-пульмонолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Анастасії Загоренко, чим небезпечний плеврит?

Чи може людина самостійно розпізнати симптоматику плевриту? Як діагностується та лікується цей недуг? Звідки взагалі він береться? Та що буде, якщо його не лікувати?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у нашому інтерв’ю.

Що це за захворювання таке «плеврит»? Чи може людина по симптомам самостійно його діагностувати?

Плеврит - це запалення плеври, при якому на її поверхні утворюються фіброзні нашарування (білок фібрин) або надлишкова кількість запальної рідини (патологічний ексудат).

Розповім, що таке плевра аби було легше зрозуміти, про що взагалі йде мова. Отже, плевра - це серозна оболонка, яка має два листка: перший щільно покриває легені, а другий покриває стінки грудної порожнини. Між цими листками міститься невелика кількість рідини — приблизно 10-20 мл, яка дозволяє їм вільно ковзати під час дихання. Якщо рідини більше за норму, що буває, наприклад, при запальних процесах, - це захворювання, що має назву ексудативний (випітний) плеврит. При фібринозному ураженню плеври виникає, відповідно, фібринозний плеврит, його ще називають сухим.

Симптоми плевриту варіюються, в залежності від того, який це плеврит. Так, при сухому плевриті болить у грудній клітці, найчастіше це тупий біль, або ж він колючого чи ріжучого характеру. Біль посилюється при рухах, кашлі, при натужуванні. Але якщо лягти на бік, у якому болить, біль зменшиться.

При  ексудативному плевриті людина може відчувати задишку, сухий кашель, загальну слабкість, важкість в грудні клітці.

Обидва плеврити супроводжуються високою температурою. З наростанням важкої дихальної недостатності лікувати це захворювання потрібно в стаціонарних умовах, а у важких випадках - у відділенні інтенсивної терапії.

Звідки береться плеврит?

Взагалі плеврит не є самостійним захворюванням. Плеврит – це ускладнення основної патології. Тому, перш ніж ставити діагноз, потрібно детально обстежувати хворого, збирати анамнез життя та захворювання, щоб зрозуміти, що саме спровокувало плеврит.

Найчастіше цей недуг виникає внаслідок запальних інфекційних захворюваннях – інфекційні плеврити. Їх провокують пневмонія, туберкульоз, COVID, паразитарні та грибкові інфекції.

Неінфекційні плеврити тісно пов’язані патологію з іншими органами та системами. Їх можуть спричинити цироз печінки, панкреатити, злоякісні новоутворення, хвороби серцево-судинної системи.

Інколи плеврит виникає після променевої терапії.

Які методи діагностики використовує лікар-пульмолонолог для підтвердження діагнозу «плеврит»?

Рентгенографія, КТ та УЗД дають пульмонологу повну картину ситуації, в тому числі буде видно, з яким саме плевритом ми маємо справу.

Лікар призначає клінічні аналізи крові і сечі, аналізи на загальний білок, СР-протеїн, ревматоїдний фактор і інші показники.

І вже на основі цих досліджень ставиться діагноз «плеврит».

При випітному плевриті на біологічне дослідження відбирають плевральну речовину за допомогою пункції.

Як лікується плеврит?

Так як плеврит – це ускладнення інших серйозних захворювань, лікування тут потрібне комплексне. І в першу чергу воно буде направлене на причину плевриту – пневмонію, туберкульоз, рак, травму, тощо.

Якщо це ексудативний плеврит, з плевральної порожнини треба евакуювати рідину, аби вона не чинила механічного впливу на легені, а, відповідно, припинити наростання дихальної та серцевої недостатності.

Лікувати плеврит треба обов’язково. Це серйозний та небезпечний недуг, який може призвести навіть до летальних випадків.

Без належного лікування плеврит провокує серйозні ускладнення, наприклад, наростання важкої дихальної недостатності, пневмоторакс (гострий стан, який потребує швидкої невідкладної допомоги).

При інфекційному плевриті у плевральній порожнині може накопичуватись гній (емпієма легень). Таке ускладнення треба лікувати в  торакальній хірургіі.

Є якісь спеціальні рекомендації, яких треба дотримуватись пацієнту після лікування плевриту?

Ні, спеціальних рекомендацій немає. Після лікування плевриту, як і будь-якого іншого захворювання, треба переглянути режим дня, рівень фізичних навантажень, за потреби підкорегувати харчування. Але все це індивідуально.

Необхідно забезпечити достатній відпочинок, повноцінний сон, регулярно провітрювати приміщення. Важливо уникати переохолодження.

Можуть бути рекомендовані консультації інших лікарів вузьких спеціалізацій, наприклад, кардіолога чи гастроентеролога, адже це допоможе знизити ризик рецидиву плевриту.

Записатись на прийом до лікаря-пульмонолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Анастасії Загоренко можна за телефоном: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного).


Переглядів: 25525
Поширень: 144

Останні новини