«Буг – наша основна питна прісноводна артерія», – Вячеслав Соколовий

У молодіжному центрі Квадрат, сьогодні, 16 грудня, відбулася пресконференція голови Вінницької обласної Ради Вячеслава Соколового. Посадовець розповідав про основні пріоритети та результати роботи обласної Ради.

Одним з пріоритетів діяльності обласної Ради є – чиста Вінниччина

На сесії обласної Ради 30 липня ухвалили обласну програму «Питна вода» на 2021-2025 роки. Серед нових пропонованих заходів обласної Програми – науково-технічні дослідження та аналіз стану водних ресурсів та питного водопостачання області, будівництво мереж водовідведення, безповоротна допомога та зменшення частки співфінансування з боку громад.

Для того, щоб користуватися природними ресурсами треба розуміти, що ми маємо і скільки ми можемо використовувати води. Новою програмою визначено пріоритети використання водних ресурсів:

задоволення потреб населення в якісній питній воді і водозабезпечення населених пунктів забезпечення водою сільськогосподарських виробників, насамперед це тваринництво, зрошувальні системи, кормовиробництво і овочівництво.   водозабезпечення промисловості, енергетики і транспорту (тут має бути максимально високий раціоналізм, особливо у безводних і малозабезпечених водою регіонах області.
 

«Не тільки Вінниччина потерпає від забезпечення як питною водою, так і технічною, а й Україна в цілому. Глобальне потепління нас стороною не оминає, тому тут треба міняти філософію, яка б нам дозволила передати те, що прийшло у спадок», – зауважив Вячеслав Соколовий.

Заходи в сфері екології та раціонального використання природних ресурсів в області реалізуються в рамках  «Регіональної екологічної бюджетної програми на 2019-2023 роки». 

У 2021 році з обласного фонду охорони навколишнього середовища виділено кошти на:
- придбання 13 сміттєвозів для територіальних громад області;
- виконання 6 проєктів із будівництва (реконструкції) мереж водовідведення; 
- виконано 2 проєкти з організації роздільного збору відходів та 15 проєктів по інших екологічних заходах.

У Турбівській громаді проведено очистку річки Вільшанка.  Вартість робіт – 7,2 млн грн. 1,08 млн – кошти місцевого фонду охорони навколишнього середовища; 6,12 млн грн – кошти обласного екологічного фонду. Один із наступних проєктів – розчистка Південного Бугу в Хмільнику. Загальна кошторисна вартість цього проєкту – 50 млн грн. 

«Буг – це наша основна питна прісноводна артерія і до використання води саме Південного Бугу, до покращення якості, збільшення дебету треба підходити системно, від Хмільника і рухаючись далі по руслу», – зауважив Вячеслав Соколовий.


 



Переглядів: 3426
Поширень: 0

Останні новини