Вінниччина в п’ятірці регіонів-лідерів за кількістю земельних транзакцій

Вінниччина за пів року закріпила четверту позицію серед регіонів-лідерів за кількістю земельних транзакцій. Перереду Харківська, Київська та Полтавська області. 

5702 операції з продажу, відчуження та дарування земельних ділянок здійснили на Вінниччині. 1991 угоду уклали щодо землі для товарного сільськогосподарського виробництва.

Про це повідомив директор Вінницького інституту землеустрою, радник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Ярославський.

«Згідно з офіційними даними Мінагрополітики та Держгеокадастру, станом на 17 січня 2022 року площа земель в регіоні, щодо яких зареєстровано правочини – 10 599 гектарів. Це складає 5,1% від сумарної площі ділянок в Україні, над якими провели операції з продажу, відчуження та дарування з моменту старту земельного ринку. Якщо брати до уваги операції купівлі-продажу земельних ділянок суто за цільовим призначенням для товарного сільськогосподарського виробництва, то у Вінницькій області таких було здійснено щодо земель площею 4874,69 га», – зазначив Ярослав Ярославський.

В цілому у Вінницькій області провели земельних операцій на загальну суму понад 94 млн гривень. А середньозважена ціна за 1 га паю в регіоні становить 35 975 грн.

«Загалом в Україні середній показник ціни за 1 гектар паю останні місяці тримається в межах 33 тис. грн. Однак, для порівняння, відзначу, що у Львівській області на сьогодні найбільша середньозважена ціна за 1 га – 86 395 грн. У Київській – 62 384 грн. Це ті регіони, що суттєво лідирують за показником ціни. Чому саме в цих областях ціна на землю значно вища, ніж на Вінниччині? Оскільки на вартість сільськогосподарської землі в Україні впливають як урожайність, так і наявність інфраструктури або природних об’єктів поряд із такими землями. Якщо простіше – що ближчою є ділянка до великих міст, межує з центральними (магістральними) дорогами, залізничними коліями і станціями – то вища її ціна. Також на вартість впливає і бажання власника швидко продати земельну ділянку (пай). Тобто, що більше землі продається в області, то менша там ціна за сотку», – пояснив директор Вінницького інституту землеустрою.

Ярославський також прогнозує подальше зростання вартості сільськогосподарської землі в області – до середини року на 15-20%.

«Поки що маємо ситуацію, коли попит перевищує пропозицію – за даними аналітиків, кількість потенційних покупців землі в Україні у 2-2,5 раза перевищує кількість продавців. Така тенденція зберігатиметься і в новому році. Ціноутворення так і залишиться на етапі формування. Вартість сільськогосподарської землі в області безумовно продовжуватиме рости й, враховуючи поточну динаміку, до середини року може закріпитися на рівні 45 тисяч гривень за гектар», – зазначив директор Вінницького інституту землеустрою.


Теги: земля

Переглядів: 2413
Поширень: 0

Останні новини