Спіть спокійно: кому та чому варто періодично здавати аналізи на урогенітальні інфекції?

Урогенітальні інфекції – частий наслідок незахищеного статевого акту з інфікованим партнером.


У лікарів лабораторної діагностики навіть існує жарт, що «гаряча» пора для урогенітальних аналізів – закінчення курортних сезонів та новорічних корпоративів. Хоча насправді особливої сезонності для інфекцій, які передаються статевим шляхом не існує.


Діагностику урогенітальних інфекцій краще проходити щоразу після незахищеного сексу з новим партнером. Причому мова йде як про жінок, так і про чоловіків. Адже це допоможе розвіяти всі сумніви, дозволить бути впевненим у собі та захистить вашого майбутнього партнера від загрози інфікування.


Як можуть проявлятись урогенітальні інфекції?
Дуже часто патогенні мікроорганізми можуть розмножуватись без особливих симптомів, тож інфікована людина може навіть не підозрювати, що вона заразилась.


Проявлятись свербежем, почервонінням статевих органів, печінням в області геніталій, частим сечовипусканням, гнійними виділеннями чи виділеннями із незвичними запахом та кольором… будуть інфекційні патології вже в своїй активній фазі розвитку.


То ж краще не очікувати, коли вже щось заболить чи щось-десь дошкулятиме, адже лікування захворювань на початкових стадіях завжди проходить легше, ефективніше та дешевше.


Якими урогенітальними інфекціями відбувається зараження найчастіше?
Інфекцій, які передаються статевим шляхом (ІПСШ) насправді чимало. Але найчастіше виявляються такі збудники як вірус папіломи людини (ВПЛ), генітальний герпес (ВПГ-2), хламідії, гонококи, трихомонади, мікоплазми, уреаплазми.


Більшість ІПСШ протікають безсимптомно, не завдаючи інфікованій людині жодного дискомфорту. Деякі урогенітальні інфекції підвищують ризик заразитись ВІЛ в три і більше разів, адже всі перераховані вище захворювання пригнічують імунітет. До того ж ІПСШ – це майже завжди серйозні наслідки для здоров’я людини.


Чи можна здати аналізи на урогенітальні інфекції без направлення гінеколога чи уролога?
Часто діагностичні центри мають відведені медичні кабінети для забору біоматеріалу на лабораторні дослідження. Тому так: самопризначення у даному випадку можливе і не потребує будь-яких направлень, хоча найчастіше пацієнти звертаються саме за призначенням лікаря-гінеколога чи лікаря-уролога. 


Сучасна лабораторія «Меділабс» у Вінниці має два пункти забору, де кваліфікований медичний персонал здійснює зішкріб із урогенітального тракту для подальшого ПЛР-дослідження на урогенітальні інфекції. 


То ж пацієнту достатньо лише попередньо записатись на забір біоматеріалу за номером: 067 518 28 76.


Але важливо наголосити, що результати лабораторних досліджень вам зможе розшифрувати лише лікар-уролог та лікар-гінеколог. 


Які саме аналізи треба здавати для діагностики ІПСШ?
Через те, що інфекцій, які передаються статевим шляхом є чимало, відповідно, лабораторних досліджень є теж не менше.


Але лікарі-лаборанти Діагностичного центру «Меділабс» підготували базові пакети аналізів, результатів яких може бути достатньо для того, аби пересвідчитись у наявності чи відсутності небезпечних тих чи інших патогенних збудників.


Зокрема, пакет «Урогенітальне здоров’я. Базовий», для якого здійснюється зіскоб з уретри та цервікального каналу, включає в себе аналізи на хламідії, мікоплазми, уреаплазми та віруси герпісу 1-го та 2-го типу (ПЛР Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, HSV1, 2, Ureaplasma species).


Цей пакет, зазвичай, найзатребуваніший. Однак лабораторія «Меділабс» може проводити лабораторні дослідження на безліч видів інфекційних захворювань, в тому числі – 30 аналізів на урогенітальні інфекції.


Яка вартість пакету аналізів «Урогенітальне здоров’я. Базовий»?
Цей пакет лабораторних досліджень, куди входить 4 аналізи коштує 885 грн. Сюди треба додати ще вартість забору урогенітальних зразків – 40 грн. 


Як підготуватись до здачі аналізів на урогенітальні інфекції?
Так як аналіз проводиться через зішкріб із урогенітального тракту, важливо, щоб пацієнта утримався від сечовипускання мінімум протягом 3 год.


Обов’язково мають бути виключенні статеві контакти протягом 3 днів. Також протягом 3 днів до забору біоматеріалу не можна відвідувати гінеколога (проходити гінекологічний огляд) та проводити вагінальне УЗД.


Щоб результат аналізів був високоточним та високоінформативним, не можна протягом 2 тижнів приймати антибіотики. Жінкам треба виключити за 3 дні до дослідження використання вагінальних свічок, тампонів, мазі.

Якщо у вас залишились запитання, адміністратори кол-центру Діагностичного центру «Меділабс» нададуть вам детальні відповіді на всі ваші запитання. Зв’язатись з лабораторією можна за телефоном: 067 518 28 76, або залишивши відповідну заявку на сайті медичного закладу.


Переглядів: 7155
Поширень: 17

Останні новини